Faworki z mascarpone

poniedziałek, 1 lutego 2016

Faworki z mascarpone

Robiliście kiedyś faworki z mascarpone? Ja też nie! Do wczoraj, kiedy to na blogu Alicji, zobaczyłam na nie przepis. A że serek akurat miałam w lodówce i chęci na wałkowanie, a następnie stanie przy kuchence i smażenie faworków, pomyślałam - czemu nie?! No to teraz się nimi zajadam. A jutro uszczęśliwię stado łasuchów w pracy, które od dawna domagało się czegoś słodkiego. Wracając do faworków z mascarpone - są lekkie i kruche. I co ważne, nie trzeba w tym przepisie bić ciasta wałkiem, wystarczy kilkanaście razy rozwałkować je i złożyć. Tak napowietrzone ciasto to gwarancja, że faworki z mascarpone będą delikatne. Mi z tego przepisu wyszła wielka góra tego dobra, jeśli nie chcecie karmić pułku wojska, spokojnie możecie zrobić je z połowy porcji.
Faworki z mascarpone

Składniki na faworki z mascarpone


250 g mascarpone
2 żółtka
2 jajka
kieliszek mocnego alkoholu (wódka, rum, koniak)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
450 - 500 g mąki pszennej (plus do podsypywania)

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder

W misie miksera umieszczamy mascarpone, jajka, żółtka alkohol, cukier i sól. Płaskim mieszadłem miksujemy składniki do połączenia, następnie wsypujemy mąkę - ja zaczęłam od 400 g i dosypywałam stopniowo (wyszło mi 450 g), wyrabiając ciasto krótko, jedynie do połączenia składników. Ciasto nie powinno być zbyt zwarte i twarde. Oczywiście ciasto można wyrobić też na blacie dłońmi.
Faworki z mascarpone
Przekładamy ciasto na blat, chwilę je wyrabiamy. Zaczynamy wałkować ciasto, delikatnie podsypując blat mąką. Wałkujemy ja na prostokątny placek, składamy na pół i znów wałkujemy - dzięki wałkowaniu i składaniu napowietrzamy ciasto i nie musimy bić go wałkiem, jak zazwyczaj ma to miejsce przy wyrabianiu ciasta na faworki. Najlepiej rozwałkować i złożyć ciasto kilkanaście razy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
Faworki z mascarpone
Ciasto najlepiej podzielić na 4 części - musimy rozwałkować je na bardzo cienkie płaty, dzięki czemu faworki z mascarpone będą lekkie i chrupiące. Wykrawamy z ciasta faworki, zawijamy i smażymy na gorącym oleju (temperatura około 175 stopni), aż do zezłocenia z dwóch stron. Faworki z mascarpone wykładamy na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze

  1. Marta ślicznie , na medal wręcz u ciebie się usmażyły tzn Ty usmażyłaś :D Mi ten przepis u Dany już rok temu się spodobał , ale jakoś tak odłożyłam smażenie i później zapomniałam , ale jak mi się w tym roku przypomniało to od razu nasmażyłam i nie żałowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe maja bąbelki :) Pięknie usmażone!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy patrzę na zdjęcia, mimo późnej pory jestem gotowa na pochłonięcie kilkuset faworkowych kalorii;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne, szbko sie pieka i smakiem nie odbiegaja od standardowych faworkow. O wiele bardziej wole tez skladac ciasto niż je tłuc. Składałam na 3, wiec mniej walkowania :-)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!