Składniki na 6 porcji
3/4 szklanki ryżu
3 szklanki tłustego mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1/4 szklanki cukru
1/2 laski wanilii przeciętej wzdłuż
2 łyżki masy kajmakowej
W rondelku podgrzewamy mleko i kremówkę. Dodajemy ziarenka wydłubane nożem z laski wanilii, dorzucamy też całą wanilię. Wsypujemy cukier, mieszamy.
Gotujemy do zagotowania, zmniejszamy ogień na mały, wyjmujemy laskę wanilii i wsypujemy ryz. Gotujemy 30-45 minut, aż ryz będzie miękki i kremowy, mieszając co jakiś czas.
Masę kajmakową podgrzewamy w mikrofalówce, by zrobiła się miękka i przekładamy do miseczek. Ugotowany ryż przekładamy do miseczek i ciepły.
Ja tam lubię wszystko (a raczej większość) tego, co słodkie, i co można zjeść na śniadanie. Więc ten ryż jest bardzo przyjemną propozycją. W dodatku ten kajmak! Cudo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Oliwio, kajmak to zło! Gdy ryż się gotował wyjadłam prawię połowę puszki i teraz zdycham brzuchem do góry:)
OdpowiedzUsuńAle ryżyk dobry, kleisty, tak jak lubię:)
Ile smakowitych deserów straciłaś w przedszkolu! Ja uwielbiam wszystko, co z mlekiem. :]
OdpowiedzUsuńmusi być kosmicznie słodki :)
OdpowiedzUsuńcukrowa wróżko, mleko też lubię, ale ten ryż zawsze mnie odtraszał i w przedszkolu to było takie mdłe wszystko.
OdpowiedzUsuńZuzo, jest słodki, ale jaki smaczny:)
CZAD! To jest świetny pomysł, nie pomyślałabym o masie kajmakowej do kremowego ryżu, a przeciez to tak idealnie brzmi. Zapamiętam pomysł, bo strasznie mi się podoba.
OdpowiedzUsuńOd kajmaku trzymam sie z daleka, bo jestem uzależniona.... Może mi gdzieś sprzedadzą na łyżki dokładnie tyle ile wymaga przepis:)
OdpowiedzUsuńWielgasiu, mam podobnie i jak głosi przysłowie "czego oczy nie widzą..." czyli póki nie posmakuję to kajmakowe uwielbienie siedzi cichutko, ale gdy się rozbudzi to juz szaleństwo:) ale jakie to pyszne!
OdpowiedzUsuń