Składniki na 1 bochenek
Składniki na pate fementee:
5 g świeżych drożdży
250 g białej pszennej maki chlebowej
5 g soli
175 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
8 g szarej soli
350 g wody
375 g białej pszennej maki chlebowej, wysokoglutenowej
100 g maki gryczanej
25 g żytniej maki razowej
150 g pate fermentee
5 g świeżych drożdży
Wieczorem, dzień przed wypiekiem przygotowujemy pate fementee. Make mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodajemy sol i wodę. Dobrze mieszamy i metodą Bertineta wyrabiamy gładkie, elastyczne, nieco luźne ciasto. Ciasto zawijamy w kulę, wkładamy do miski, szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy całość do lodówki na 10-12 godzin.
Aby wyrobić ciasto chlebowe, na początek mieszamy sol z niewielka ilością wody, aż się rozpuści. Następnie do miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki i rozpuszczona sol. Mieszamy, ciasto wykładamy na stół i zagniatamy je (metoda Bertineta). Potem umieszczamy ciasto w misce i zostawiamy na 45 minut pod przykryciem. Składamy ciasto i znów zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut (ma prawie podwoić swoja objetość).
Mąki gryczanej niestety nie posiadam, więc w najbliższym czasie nie będzie mi dane spróbować tego chlebka. Ale póki co mogę powiedzieć jedno - uroczy zawijasek! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zaytoon, jak już sprawisz sobie tę mąkę, to polecam, chlebek bardzo smaczny. A zawijasek, bo chlebuś niecierpliwy i zaczął uciekać z foremki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ależ ma dziurki idealne
OdpowiedzUsuńi urocze zawijasy na górnych brzegach (:
Asieju, te dziurki to mój największy powód do dumy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!