Niech was nie zmyli kształt tych bułek, bo to wcale nie są to muffiny. Przepis na te bułeczki z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i żurawiną znalazłam dawno temu, ale dopiero teraz przyszedł czas, by go wypróbować. Są świetne, pasują i do wędliny i do dżemu. No i ten kształt:)
Składniki na 12 bułeczek
75 g płatków owsianych
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
190 g gorącej wody
125 g jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki soli
łyżeczka melasy
7 g świeżych drożdży
100-120 g wody
150 g mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej chlebowej
Płatki owsiane, orzechy i żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, zalewamy połową ilości wody, dodajemy jogurt i melasę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową, 350 g mąki chlebowej, wlewamy zaczyn, wsypujemy sól i mieszamy składniki, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne , gładkie ciasto. Płatki, orzechy i żurawinę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta, wyrabiając, by składniki połączyły się. Dodajemy resztę mąki, ale tylko tyle ile potrzeba - ciasto powinno być odrobinę lepkie. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 12 równych porcji, formujemy bułeczki i wkładamy je do lekko wysmarowanych masłem gniazd formy do muffinów. Odstawiamy do rośnięcia na 30-40 minut.
Bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez następne 10-15 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
urocze są bardzo
OdpowiedzUsuńi ta żurawina.. ach
Asieju, dzięki;)
OdpowiedzUsuńMarta, następny bardzo ciekawy przepis i bułki piękne
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alu!
OdpowiedzUsuńTa żurawina i orzechy laskowe brzmią przepysznie!
OdpowiedzUsuńZaytoon, orzechy były włoskie, ale też pysznie:)
OdpowiedzUsuń