![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPhj42zjthzGVITYyWy36SwhVQbNH8EKDRoQECz8e7bs4CudhHJdRCxLiapfFKl5L-Dl4CPCtjgVEoSciojMcd399yrZyNYVy9CLv-83KFBlzEuxKRE7rnEat1wQywgHLkE4548_1UEsI/s320/tort_z_lemon_curd.jpg)
Składniki na biszkopt genueński
187 g przesianej mąki pszennej
6 jajek o temperaturze pokojowej
187 g cukru
45 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
odrobina masła i mąki do wysmarowania i wysypania formy
Składniki na poncz
1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej herbaty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki rumu
Składniki na krem
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
30 g masła
400 ml śmietanki kremówki 36%
1/2 saszetki śmietan fixu
Dodatkowo:
około 300 ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
1/2 torebki śmietan fixu
jadalne perełki
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką.
Jajka i cukier ubijamy przez 15 minut mikserem, na średnich obrotach. Masa powinna powoli spływać z trzepaczki. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy ostrożnie całość. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Studzimy przez 20 minut w piekarniku, następnie przekładamy do wystygnięcia na kratkę na 3-4 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na 3 placki.
Przygotowujemy poncz, mieszając wszystkie składniki. Nasączamy dokładnie 3 placki
Sok i skórkę z owoców, cukier, jajko i żółtko ubijamy blenderem z trzepaczką na parze przez 20-25 minut. Masa ma przypominać konsystencją delikatny budyń. Dodajemy masło, mieszamy, by się rozpuściło i połączyło z masą, odstawiamy do przestudzenia, a następnie do lodówki.
400 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno razem ze śmietan fixem. Dodajemy lemon curd, mieszamy wszystko, by masa była jednolita.Nasączone placki przekładamy kremem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKsTTByCpKhV1Q2RQMNPnSDrncQ2AYVaUFN1fmJv2JQftJ0iSYp-EL6nilPoDb42VHdCftht87ptQkwT6OZmLqOPir7hmlcbafE516lIqmRqukWBatizmie71n3JPQp2UrPEm_KHv40NU/s320/tort_z_lemon_curd2.jpg)
Jaki przewspaniały tort! Skąd masz te srebne kuleczki? Och, co bym dała za kawałek... :-))
OdpowiedzUsuńWszytskiego najlepszego dla Twojego brata! :-)
Poswix, kuleczki kupiłam będąc w Szwecji, u nas w sklepach takich nie widziałam. Może można je dostać w jakichś internetowych sklepach z rzeczami do dekoracji i innymi produktami spożywczymi.
OdpowiedzUsuńA tort pycha, gdybym miała jak, podesłałabym Ci kawałek:)
dziękuje, przekażę bratu życzenia:)
Pozdrawiam ciepło!
No taka siostra to skarb prawdziwy! :) Piękny tort!
OdpowiedzUsuńale śliczny tort, już wyobrażam sobie ten smak! jakbyś chciała kiedyś zaadaptować siostrę, której byś mogła takie cuda piec, to się polecam ;)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia dla Ciebie i brata
Sliczny tort, bardzo elegancki
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję!
OdpowiedzUsuńGwiazdko, rozbawiło mnie bardzo co napisałaś o adopcji. Przemyślę propozycję;)
Pozdrawiam i ja!
Dziękuję, Beato!
OdpowiedzUsuńwspanialy Tort! az slinka cieknie. I te perelki, wyglada cudnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję prześlicznie, Olu!
OdpowiedzUsuń