Składniki na 12 rogalików
250-300 ml letniej wody
7 g drożdży instant
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
50 g płynnego masła
15 g cukru
10 g soli morskiej
Dodatkowo:
mak
W dużej misce mieszamy drożdże, mąkę, masło, cukier oraz sól. Wyrabiamy robotem 10 minut (ręcznie około 15 minut), stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. Przekładamy do naoliwionego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1.5 godziny.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30×45cm, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut. Następnie kroimy na 6 kwadratów (15×15cm), a potem każdy kwadrat dzielimy po przekątnej, by uzyskać 12 trójkątów. Zwijamy je w rogaliki zaczynając od najdłuższego boku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z rogalikami odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskujemy je wodą, posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15-20 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!