![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqaijtA0r2l6-Ol_YBU1qA_dS2RlM4ebwkoKvBLVICejEHSHcj5XueQJyntBpvBAvFhBxlSvF4bmaosklR5OByOxBumZkl8WLd3D3Jclv8itrZ3mBD42xEpUIE-WvF_Trdi1-UJrYxkNI/s320/deser_jogurtowo_pomaranczowy.jpg)
80 g semoliny
600 ml mleka
5 łyżek cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
5 czubatych łyżek jogurtu greckiego
4 łyżki miodu
świeży imbir (około łyżeczki)
Semolinę dokładnie mieszamy z połową szklanki mleka tak, by nie powstały grudki. Resztę mleka, cukier, skórkę i sok z pomarańczy umieszczamy w małym garnku, gotujemy. Gdy mleko zagotuje się, dodajemy mąkę rozpuszczoną w mleku i całość gotujemy około 10-15 minut często mieszając - masa powinna zgęstnieć. Po tym czasie odstawiamy masę do przestygnięcia. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy całość, by powstała gładka masa.
Na tarce z małymi oczkami ścieramy obrany korzeń imbiru i mieszamy go z miodem.
4 łyżki miodu
świeży imbir (około łyżeczki)
Semolinę dokładnie mieszamy z połową szklanki mleka tak, by nie powstały grudki. Resztę mleka, cukier, skórkę i sok z pomarańczy umieszczamy w małym garnku, gotujemy. Gdy mleko zagotuje się, dodajemy mąkę rozpuszczoną w mleku i całość gotujemy około 10-15 minut często mieszając - masa powinna zgęstnieć. Po tym czasie odstawiamy masę do przestygnięcia. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy całość, by powstała gładka masa.
Na tarce z małymi oczkami ścieramy obrany korzeń imbiru i mieszamy go z miodem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6HZktPtlrT0s0vg1X0ls7ZogLYkGPrVy0C96Tq44k3kr4N5eTTk6f6oh1LLnQwbRZ8bl177LWx3UQjzI9uldYFrNf3zDgm_QkL5-3YThmAXe9ZdJB5yT4xEARY1e3iGaZ0110cAE7jI4/s320/deser_jogurtowo_pomaranczowy2.jpg)
wow! brzmi super! na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, Kasiu:)
OdpowiedzUsuń