To pierwsza z moich propozycji na świąteczne ciasteczka. Widziałam przepis na speculaas na kilku blogach, ja znalazłam swój tu. Żałuję tylko, że nie mam takich ładnych drewnianych foremek, charakterystycznych dla tych ciastek.
Składniki na 70 ciasteczek
125 g miękkiego masła
125 g cukru
1 jajko
skórka starta z 1 cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g mielonych migdałów
2-3 krople ekstraktu migdałowego
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane
50 g migdałów w płatkach
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy, by powstała gładka, jednolita masa. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Każdą kulę wałkujemy na cienki placek - około 3 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia.
Roztrzepane żółtko mieszamy z łyżką wody, smarujemy nim ciastka i posypujemy płatkami migdałowymi, lekko dociskając.
Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 8-10 minut - ciasteczka powinny być złotawe. Studzimy na kratce.
środa, 23 grudnia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
mimo, że nie miałaś tych foremek i tak są super! Radosnych, pachnących i smacznych Świąt! (:
OdpowiedzUsuńDzkiękuję Kasiu i za życzenia i za miłe słowa. Również życzę wszystkiego naj! Pozdraiwam ciepło!
OdpowiedzUsuń