
125 g miękkiego masła
125 g cukru
1 jajko
skórka starta z 1 cytryny
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g mielonych migdałów
2-3 krople ekstraktu migdałowego
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 żółtko roztrzepane
50 g migdałów w płatkach
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy, by powstała gładka, jednolita masa. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Każdą kulę wałkujemy na cienki placek - około 3 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia.

Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 8-10 minut - ciasteczka powinny być złotawe. Studzimy na kratce.
mimo, że nie miałaś tych foremek i tak są super! Radosnych, pachnących i smacznych Świąt! (:
OdpowiedzUsuńDzkiękuję Kasiu i za życzenia i za miłe słowa. Również życzę wszystkiego naj! Pozdraiwam ciepło!
OdpowiedzUsuń