Bardzo ciekawy smakowo chlebek znaleziony na blogu Twoje& Moje. Rósł sobie w moim nowym koszyku, który dostałam od Mikołaja;) Zamiast płatków owsianych dałam jęczmienne.

185 ml wrzątku
40 g płatków jęczmiennych (zwykłe lub błyskawiczne)
50 g sezamu
12 g świeżych drożdży piekarskich
30 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka stopionego masła
1 łyżeczka soli
35 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250-300 g mąki pszennej
1 łyżka cynamonu mielonego
1 łyżeczka imbiru mielonego
Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy, aż wchłoną wodę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Sezam prażymy na suchej patelni, wsypujemy do owsianki, odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na 10-15 minut. Do owsianki dodajemy masło, sól i drożdże. Dosypujemy obie mąki, wyrabiamy, aż powstanie sztywne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na kwadrans.
Po tym czasie przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez 15 minut. Przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 35-40 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy stukając w bochenek będzie słychać głuchy odgłos. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
mmmm musi być smakowity!!! taki śniadaniowy do serów. Pewnie wykonam niebawem.
OdpowiedzUsuńWiewióro, faktycznie pachnący i inne niż typowe bochenki:)
OdpowiedzUsuń