Gingersnaps z dżemem malinowym

środa, 23 grudnia 2009

Gingersnaps z dżemem malinowym

To chyba najsmaczniejsze ciastka, które upiekłam na te Święta. Mięciutkie, z chrupiącą skorupką na wierzchu. A do tego warstwa dżemu malinowego, który idealnie komponuje się z imbirowym, lekko korzennym ciastem. Przepis znaleziony tu.

Składniki na 15 ciastek

170 g masła
95 g cukru brązowego
80 g cukru
1 duże jajko
3 łyżki melasy lub miodu
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
dżem malinowy
100 g drobnego białego cukru lub mieszanki białego i brązowego

Masło ucieramy z cukrem (brązowym i białym), by masa była jasna i lekka. dodajemy melasę/miód, jajko i znów ucieramy do wymieszania składników.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy suche składniki do masy maślanej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm. Lekko spłaszczamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy chwilę i przekładamy cienką warstwą dżemu malinowego, tworząc kanapkę. Wstawiamy do piekarnika na 3-5 minut, by dżem zastygł. Studzimy na kratce.

2 komentarze

  1. Bardzo fajne ciacha!
    Zyczę Ci zdrowych, wesołych i rodzinnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Andziu, dziękuję bardzo! i ja życzę Ci samych wspaniałości i dużo ciepła:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!