![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNjKwQKq-1PLAnCAvvoHx1ifnjzkBHlp9kYNy3DLa1W-jz6b34pYyRXkilaq5XgqGl9Xo1YSAtvbSiD9-8drAsQLWQD_AXJd7bj-1dIaKF5x_EOLpKdN2c4g5ZxWcYa-VrA_zOeESH8kE/s320/muffiny_pomidorowe.jpg)
2 pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pęczek bazylii-dałam 3 łyżki
100 g mozzarelli
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pieprz
2 jajka
5 łyżek oliwy
250 ml mleka
Pomidory myjemy, usuwamy twardą część, kroimy w drobną kostkę, usuwamy pestki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Bazylię drobno siekamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Mieszamy w jednej misce suche składniki-mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mozzarellę, mleko. Dodajemy pomidory oraz cebulę, czosnek i bazylię. Całość mieszamy ze składnikami suchymi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYU2rss3bqXbH2CtZEk89GmIiEbddH7tAcpAkL4ZoqVTSGKUCCn4xDWWwBCXrwwXGOoifVAyWfRORG2h0Zmz_r1Mor-p039VmYcrHeeC5_WUjQrxgNQoGL7yrLOE1dGiYmUB64SFRDqFQ/s320/muffiny_pomidorowe2.jpg)
Mniam! :)
OdpowiedzUsuńMmmm. Brzmi pysznie. Niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńExtra są,wypróbowałam przepis i będę z niego korzystać..smak wspaniały, czuc pomidory, czuć bazylię, tak Italią czuć...;-) Tak, jak piszesz lepiej wysmarowac foremki masłem, a ja zapobiegawczo użyłam foremek silikonowych i muffiny pieknie wyszły...do papierowych papilotek sa zbyt wilgotne...Polecam te pyszne, miekkie,aromatyczne muffiny.Neblina / Joanna Szczepańska
OdpowiedzUsuńAsiu, piękne dzięki za opinię i cieszę się, że smakowały:)
OdpowiedzUsuń