
2 pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pęczek bazylii-dałam 3 łyżki
100 g mozzarelli
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pieprz
2 jajka
5 łyżek oliwy
250 ml mleka
Pomidory myjemy, usuwamy twardą część, kroimy w drobną kostkę, usuwamy pestki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Bazylię drobno siekamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Mieszamy w jednej misce suche składniki-mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mozzarellę, mleko. Dodajemy pomidory oraz cebulę, czosnek i bazylię. Całość mieszamy ze składnikami suchymi.

Mniam! :)
OdpowiedzUsuńMmmm. Brzmi pysznie. Niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńExtra są,wypróbowałam przepis i będę z niego korzystać..smak wspaniały, czuc pomidory, czuć bazylię, tak Italią czuć...;-) Tak, jak piszesz lepiej wysmarowac foremki masłem, a ja zapobiegawczo użyłam foremek silikonowych i muffiny pieknie wyszły...do papierowych papilotek sa zbyt wilgotne...Polecam te pyszne, miekkie,aromatyczne muffiny.Neblina / Joanna Szczepańska
OdpowiedzUsuńAsiu, piękne dzięki za opinię i cieszę się, że smakowały:)
OdpowiedzUsuń