Szarlotka z cydrem - składniki na blachę o wymiarach 25x30cm
Składniki na ciasto:450 g mąki
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g zimnego masła
2 jajka zerówki
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1,4 kg kwaśnych jabłek
600 ml cydru wytrawnego
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
70 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie szarlotki z cydrem zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę wsypujemy do misy miksera. dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać ciasto z płaską końcówką. Kiedy składniki zaczną łączyć się w kulki, dodajemy 2 jajka i łyżeczkę octu, zwiększając jednocześnie obroty. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą kulę. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na pół wzdłuż, a następnie w cienkie półplasterki.
W garnku gotujemy cydr z cukrem i cynamonem. Wrzucamy połowę jabłek i gotujemy 3 minuty, następnie odcedzamy i gotujemy drugą część jabłek. Owoce przekładamy na durszlak i studzimy.
1/3 pozostałego cydru odlewamy (można wykorzystać go do herbaty), resztę przelewamy do mniejszego garnuszka. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w małej ilości zimnej wody - mieszamy dokładnie, by pozbyć się grudek, i wlewamy do gorącego cydru. Chwilę gotujemy, by całość zgęstniała. Studzimy i mieszamy cydrowy kisiel z jabłkami.
Płatki migdałowe prażymy na złoto na suchej patelni. Połowę dodajemy do jabłek. Drugą połową posypiemy ciasto.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na placek o wymiarach 25x30cm i układamy na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, posypujemy połową płatków migdałowych i wykładamy wystudzone jabłka. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy rozwałkowaną na placek drugą porcją ciasta. Nakłuwamy wierzch szarlotki widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut, aż ciasto zezłoci się. Po wystudzeniu szarlotkę z cydrem posypujemy cukrem pudrem.
szarlotka pysznotka :) bardzo lubię ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńSuper pyszna:) najbardziej lubię górę z szarlotki:)
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić jabłka na gruszki?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuńmm ja uwielbiam każdą szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńnajlepsza
OdpowiedzUsuńMniami :) Z chęcią bym taką szarlotkę zjadł :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńciekawy ta szarlotka, na pewno pyszna! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiej szarlotki, ale uwielbiam każdą :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne robisz wypieki i szkoda że nie ma nowych, bo jestem bardzo chętna. :)
OdpowiedzUsuńMi po prostu przejadły sie ciasta z jabłkami, nie ruszę żadnego
OdpowiedzUsuń