Chleb z dynią i suszonymi śliwkami

poniedziałek, 16 października 2017

Chleb z dynią i suszonymi śliwkami

Dziś Światowy Dzień Chleba, a co za tym idzie - coroczna akcja wspólnego wypiekania bochenków, która gości na tysiącach blogów kulinarnych na świecie. Nie wiem, który to już mój bochenek upieczony w ramach World Bread Day, ale co roku staram się brać udział w tej zabawie. Tym razem też się udało i mam dla Was niezwykle intensywny w kolorze chleb z dynią i suszonymi śliwkami. Dzięki dyni chleb jest wilgotny, śliwki nadają mu słodkości, ale ten bochenek psuje do wszystkiego - zarówno słodkich, jak i wytrawnych dodatków (dla mnie smakuje bombowo z serem korycińskim z czarnuszką). Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Zorry - pomysłodawczyni wspólnego pieczenia na WBD, ja nieco go zmodyfikowałam - zamieniając figi na śliwki, wyrastając chleb dłużej  pominięciem drożdży i piekąc chleb w garnku żeliwnym. Przepis to również propozycja we wspólnym pieczeniu, które prowadzi Ania z bloga kuchennymi drzwiami. 
Chleb z dynią i suszonymi śliwkami

Chleb z dynią i suszonymi śliwkami - składniki na 1 bochenek

100 g puree z dyni
50 g zakwasu
50 g mąki orkiszowej razowej (lub innej razowej)
400 g mąki pszennej typu 550
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni

Do misy robota dodajemy puree dyniowe, zakwas, obie mąki i wodę. Miksujemy na niskich obrotach przez 4 minuty. Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto na wyższej prędkości przez 4 minuty, dodajemy śliwki i pestki dyni i miksujemy przez 2 minuty.
Chleb z dynią i suszonymi śliwkami
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrastania w temperaturze 30 stopni na 2-3 godziny, po upływie 45 i 90 minut, składając ciasto. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy bochenek, przekładamy do koszyka rozrostowego i odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej lub na 8 godzin do lodówki.
Chleb z dynią i suszonymi śliwkami
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni razem z garnkiem żeliwnym. Chleb przed przełożeniem do garnka nacinamy, garnek z chlebem przykrywamy i pierzemy 17 minut z pokrywkę, następnie 20-25 minut w temperaturze 215 stopni. Upieczony studzimy na kratce.

3 komentarze

  1. Nie mogę się napatrzeć. Kolor uroczy i jeszcze te nacięcia w moim ulubionym kształcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, what a crust, crumb and color! Love it! Dziękujemy za udział w WBD.

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo! co za kolor! kocham wypieki z dynią :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!