Jak wspomniałam - mąka kokosowa chłonie płyny, dlatego piekąc to czekoladowe ciasto musicie kontrolować stopień wypieczenia. Choć na zdjęciach ciasto może wyglądać na nieco suche, przy jedzeniu przekonacie się, że jest wilgotne i trzyma świeżość. Warto zjeść je na drugi dzień - wtedy aromat kokosa staje się jeszcze bardziej intensywny.
Czekoladowe ciasto z mąką kokosową - składniki na formę o średnicy 16cm
5 jajek40 g kakao
50 g mąki kokosowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki miodu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła orzechowego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.
Formę o średnicy 16 cm(u mnie ceramiczna) smarujemy masłem.
Suche składniki - kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
Jajka ubijamy z miodem, dolewamy oliwę i mleko. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia i pozbycia się grudek,bo te mogą się pojawić. Ciasto będzie dość płynne, ale nie ma się co obawiać - mąka kokosowa bardzo chłonie płyn i podczas pieczenia wciągnie mokre składniki.
Ciasto pieczemy około 35 minut - należy sprawdzać patyczkiem, wbijając go w środek, stopień wypieczenia. Jeśli wolicie bardziej wilgotne ciasto, warto skontrolować ciasto po 30 minutach od wstawienia go do piekarnika.
Upieczone czekoladowe ciasto z mąką kokosową studzimy w foremce, kiedy wystygnie polewamy wierzch polewą z masła orzechowego - masło rozpuszczamy na małej patelni, odstawiamy na kilka minut, by zaczęło tężeć i wylewamy na ciasto. Odstawiamy, by polewa zastygła.
Wypróbuje w weekend i zobaczymy:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, zmieniłam tylko miód na ksylitol i ciasto piekłam 60 min. ale w smaku super.
OdpowiedzUsuńświetny przepis!! zrobiłam w foremce 20x20 i wyszło wysokie i pulchne. Zamiast masła orzechowego na górę dałam ubitą śmietankę ze stałej części mleczka kokosowego wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńMyśli Pani, że można z tego zrobić ciasto z czereśniami/truskawkami/malinami? Oczywiście już bez masła orzechowego. Chciałam przed wlozeniem do piekarnika na górze ułozyć czereśnie.
OdpowiedzUsuńMyśli Pani, że można z tego zrobić ciasto z czereśniami/truskawkami/malinami? Oczywiście już bez masła orzechowego. Chciałam przed włożeniem do piekarnika ułozyc na górze czereśnie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno się udać
UsuńMyślę, że powinno się udać
OdpowiedzUsuń