Chrust - składniki
300 g mąki6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu
2 łyżki masła
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy masło i spirytus i ucieramy na jednolitą masę.
Mąkę mieszamy ze śmietaną. Dodajemy żółtka z masłem oraz sól wyrabiamy jednolite ciasto.
Gotowe ciasto wybijamy wałkiem przez kilka minut - uderzamy wałkiem o ciasto składając je co jakiś czas - dzięki temu na faworkach pojawia się bąbelki powietrza.
Ciasto na chrust dzielimy na 4 części, jedną wałkujemy najcieniej jak się da, pozostałe trzymamy pod ściereczką. Cienki placek dzielimy na paski, na środku każdego robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec faworkowego paska.
Olej rozgrzewamy w dużym płaskim garnku. Wrzucony na gorący olej (około 180 stopni) kawałek ciasta powinien zarumienić się w kilka sekund. Faworki smażymy z obu stron na złoto, przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepły chrust posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!