Ja wierzch swojej tarty z masłem orzechowym udekorowałam złotym jadalnym pyłkiem, ale jeśli go nie macie, możecie posypać wierzch uprażonymi orzeszkami ziemnymi lub precelkami, które doskonale pasują do gęstej czekoladowej polewy.
Tarta z masłem orzechowym - składniki na formę 11x35cm
Składniki na kruche ciasto:175 g mąki pszennej
70 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 jajko L
Składniki na krem z masła orzechowego:
135 g masła orzechowego
3 łyżki cukru pudru
135 g serka kremowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka agaru
Składniki na polewę czekoladową:
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki mleka
80 g czekolady deserowej
Zaczynamy od przygotowanie kruchego ciasta - mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałeczki masło, wbijamy jajko. Płaskim mieszadłem wyrabiamy ciasto, miksując składniki na wysokich obrotach. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulki, wyłączamy mikser i dłońmi na blacie wyrabiamy ciasto w kulę. Spłaszczamy je na dysk, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na delikatnie posypanym mąką blacie. Ciasto przekładamy do foremki i dociskamy. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do zezłocenia się. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,
Przygotowujemy krem z masła orzechowego - masło orzechowe ucieramy c cukrem pudrem i serkiem.
Agar mieszamy z gorącą wodą, by rozpuścił się. Dodajemy do kremu i chwile ubijamy do połączenia składników.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do kremu i delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Krem wykładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki, by stężał - najlepiej na kilka godzin.
Polewa czekoladowa - kremówkę podgrzewamy w garnuszku tuż do punktu wrzenia. Zalewamy nią podzieloną na kostki czekoladę, odstawiamy na minutę i mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut w zimne miejsce, aby polewa stężała, a następnie wylewamy ją na krem. Wstawiamy do lodówki, by polewa zastygła.
Świetna :)
OdpowiedzUsuńTa tarta wygląda obłędnie! Dobrze, że zrobiłam cały słoik orzechowego masła
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda...
OdpowiedzUsuń