Chleb razowy ze słonecznikiem

piątek, 24 marca 2017

Chleb razowy ze słonecznikiem

Dość prosty chleb razowy ze słonecznikiem sprawdzi się jako pieczywo na co dzień. Ja taki bochenki piekę w weekend w większej ilości - część przekazuję bliskim, trochę zostawiam sobie, a resztę zamrażam. Podzielony na kromki chleb wyjmuję wtedy, kiedy potrzebuję. Dzięki temu zupełnie nie kupuję pieczywa w sklepie czy piekarni, które temu domowemu nie jest w stanie dorównać.
Ten chleb potrzebuję odrobinę uwagi, bo trzeba kilka razy podczas wyrastania go złożyć, ale przekłada się to na jego miękisz - z delikatnymi dziurkami i głębokim smakiem, który nadaje mu mąka razowa i słonecznik. Jeśli nie macie lub nie lubicie pestek słonecznika (ja uwielbiam, szczególnie te prażone, jeszcze ciepłe), zastąpcie je pestkami dyni, makiem czy sezamem.

Chleb razowy ze słonecznikiem

Chleb razowy ze słonecznikiem - składniki na 1 bochenek

75 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g wody
111 g mąki pszennej chlebowej
112 g mąki pszennej razowej
36 g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, odstawiamy do wystudzenia.
Chleb razowy ze słonecznikiem
Mąki wsypujemy do misy miksera, dodajemy zakwas i wodę Zaczynamy wyrabiać składniki, aż połączą się w jednolite ciasto - po miksowaniu przez około 4 minuty, dodajemy pestki słonecznika i sól i wyrabiamy kolejne 5 minut.

Ciasto na chleb razowy przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3.5 godziny, składając 4 razy co 30 minut. Po ostatnim składaniu odstawiamy chleb na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb razowy ze słonecznikiem
Wyrośnięty chleb przekładamy na blat delikatnie podsypany mąką. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie formujemy prostokątny bochenek i przekładamy do keksówki 20x9 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Chleb razowy ze słonecznikiem możemy zostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, by wyrósł lub przykryć folią spożywcza i wstawić na noc do lodówki.
Chleb razowy ze słonecznikiem
Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 215 stopni. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez około 20 minut - chleb razowy ze słonecznikiem powinien być złocisty, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

3 komentarze

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam właśnie przepisu na dobry chleb, próbowałam już kilku, ale jak patrzę na te zdjęcia to chyba dam temu szansę :) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!