A jak smakuje gotowy mus? Perfekcyjnie! Nie wyczujecie w smaku żadnej cieciorki. Deser jest delikatny, lekki i puszysty. Jeśli chcecie możecie dodać szczyptę cynamonu, skórkę z pomarańczy czy chlust rumu, by podkręcić jego smak. Więc kolejnym razem, kiedy będziecie otwierać puszkę z ciecierzycą, zamiast wylewać zalewę do zlewu, ubijcie ją na sztywno i przygotujcie sobie ten wegański mus czekoladowy!
Wegański mus czekoladowy - składniki na 2 porcje
140 g zalewy z ciecierzycy z puszki80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru kokosowego (lub zwykłego)
2 łyżki pistacji
Aquafabę - zalewę pozostałą po odcedzeniu ciecierzycy z puszki, wlewamy do misy miksera i ubijamy tak samo jak białka jaj - na wysokich obrotach. Najpierw powinna spienić się, by powstały duże pęcherzyki powietrza, a potem z przezroczystego płyny zmieniać się w biała pianę. Kiedy piana będzie już składać się z malutkich pęcherzyków, będzie biała i zacznie stawać się sztywna, zwiększamy obroty i dodajemy cukier. Ubijamy dalej aż do otrzymania gęstej, białej lśniącej i sztywnej piany. Ubita piana z aquafaby nie powinna wypaść z miski, kiedy przechylimy ją do góry nogami.
Kiedy ubija się beza, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie studzimy ją. Do ubitej piany dodajemy czekoladę, wlewając ją cienką strużką i mieszamy szpatułką - delikatnie, by nie zniszczyć piany, ale jednocześnie by dokładnie wymieszać składniki.Na tym etapie można też dodać dodatki do smaku.
Mus przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wegański mus czekoladowy przed podaniem dekorujemy pistacjami.
Ha! Wczoraj kupiłam właśnie puszkę ciecierzycy. Przeznaczenie? :) Chyba niedługo wypróbuję ten mus :)
OdpowiedzUsuńI wypróbowany :) Wyszedł naprawdę pyszny :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń