Jeśli wciąż myślicie, że tofu to taka gąbka bez smaku, macie trochę racji. Bo faktycznie to gąbka, która chłonie smaki, trzeba tylko dać mu chwilę. I sposób jego przyrządzenia w tym przepisie, a w zasadzie efekt końcowy, jaki otrzymacie na talerzu dowód na to, że bezsmakowe tofu po delikatnej obróbce smakuje doskonale. Ja swoje zamarynowałam w paście, której składnikami jest miso, olej sezamowy, czosnek i imbir, a potem upiekłam. I wyszły mi pyszne, chrupiące, pełne smaku kostki, które są idealnym uzupełnieniem stir fry z warzywami i makaronem soba.
Stir fry z tofu i warzywami - składniki na 2 porcje
1 żółta papryka1 brokuł
2 porcje makaronu soba
mała papryczka chilli
2 łyżki sezamu
2 łyżka oleju
Składniki na tofu marynowane w miso:
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżka jasnej pasty miso
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
250 g tofu
Składniki na sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki jasnej pasty miso
sok z 1/2 limonki
1 łyżka tamari lub sosu sojowego
Wszystkie składniki marynaty do miso przekładamy do płaskiego talerza i mieszamy na jednolitą pastę. Tofu kroimy w dużą kostkę, wsypujemy do talerza i dłońmi delikatnie mieszamy, by marynata pokryła kostki tofu. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Tofu pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. Na ostatnie 3 minuty włączamy opcję grillowania, żeby tofu było bardziej chrupiące.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła i blanszujemy - gotujemy dosłownie 3 minut. Odcedzamy i od razu wrzucamy do lodowatej wody. Odcedzamy po 3 minutach.
W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i smażymy chwilę, by lekko zaczął łapać złoty kolor. Dodajemy ugotowane różyczki brokuła i smażymy 2 minuty. Wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy minutę.
Do wszystkich składników dodajemy sos - wymieszany sos tamari, olej sezamowy, sok z limonki, pastę miso, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
Na koniec do woka dodajemy upieczone tofu i pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Wszystkie mieszamy i przekładamy na talerze. Stir fry z tofu i warzywami posypujemy uprażonym sezamem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!