Chleb na Guinnessie

środa, 26 kwietnia 2017

Chleb na Guinnessie

Chleb na Guinnessie to pomysł na wykorzystanie ciemnego piwa, jeśli nie macie ochoty go pić. Ja miłośniczką piwa w ogóle nie jestem, a już od dawna chciałam upiec bochenek z dodatkiem tego rodzaju alkoholu. Kiedy więc jeden z dwóch najpopularniejszych irlandzkich trunków wpadł mi w ręce, bez wahania wlałam go do misy miksera, dodałam zakwas i mąkę, a efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej. Bochenek zyskał na kolorze, skórka jest chrupiąca, a smak bardziej głęboki niż w przypadku innych chlebów bazujących przede wszystkim na jasnej mące pszennej. Chleb na Guinnessie nabrał też pięknego, karmelowego koloru właśnie dzięki dodatkowi piwa.
Przepis znaleziony na tym blogu.
Chleb na Guinnessie

Chleb na Guinnessie - składniki na 2 małe bochenki

43 g aktywnego zakwasu
500 g piwa Guinness
157 g mąki żytniej razowej
500 g mąki pszennej chlebowej
11 g soli

Wieczorem, w dzień przed pieczeniem mieszamy w misce zakwas ze 157 g cielnego piwa Guinness i 157 g mąki żytniej razowej. Gdy powstanie jednolite ciasto, przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy na noc na kuchenny blat.

Następnego dnia przekładamy starter powstały przez noc do misy miksera, dodajemy resztę piwa i mieszamy, by składniki połączyły się. Następnie wsypujemy mąkę pszenną chlebowa, wyrabiamy ciasto tylko do wymieszania składników i odstawiamy na godzinę do autolizy.
Chleb na Guinnessie
Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na 4 godziny do wyrastania. Przez pierwsze 2 godziny wyrastania składamy ciasto co 30 minut. Następnie zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na godzinę, bez składania, natomiast na ostatnią godzinę wstawiamy ciasto do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny podsypany mąką i dzielimy na 2 części. Delikatnie składamy ciasto, formując kule, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut.

Po tym czasie formujemy okrągłe bochenki, każdy przekładamy do koszyka rozrostowego wysypanego mąką. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin, najlepiej na 20.
Chleb na Guinnessie
Piekarnik rozgrzewamy razem z garnkiem żeliwnym do  temperatury 230 stopni. Wyjmujemy bochenki z lodówki, jeden zostawiamy na blacie na czas pieczenia drugiego, drugi natomiast nacinamy i przekładamy do garnka żeliwnego. Chleb na Guinnessie pieczemy 35 minut w temperaturze 230 stopni, potem zmniejszamy do 190 i dopiekamy około 10-15 minut. Tak samo postępujemy z drugim bochenkiem. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!