Placki dyniowe - składniki na 10 placuszków
150 g mąki pszennej30 g mąki owsianej
150 g dyni
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na sos śliwkowy:
500 g śliwek węgierek
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
2 goździki
Placki z dyni – jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, wlewamy olej oraz mleko z ekstraktem i
chwilę miksujemy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach tarki dynię, mieszamy. Na
koniec wsypujemy mąkę z solą, miksujemy chwilę, by powstało
gęste ciasto. Placuszki smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Sos śliwkowy – śliwki kroimy na
pół, usuwamy pestki a następnie każda połówkę kroimy na 3
części. Wrzucamy do garnka, dodajemy wodę, syrop z agawy,
przyprawy i dusimy na małym ogniu około 25-30 minut, aż śliwki
rozpadną się. Wyjmujemy z garnka goździki. Śliwki miksujemy
blenderem na gładko, możemy je przetrzeć dodatkowo przez sito, by
pozbyć się skórek.
Placki dyniowe podajemy z ciepłym sosem
śliwkowym.
ale śliczne i równiutkie :)mniam :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają pysznie, ale chciałam też dodać - genialny talerzyk!
OdpowiedzUsuńMarianno, dzięki!
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, dziękuję podwójnie:)
wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńKingo, :)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, dziękuję
Bartłomieju, dzięki!
Na jutrzejsze sniadanie zrobie 😃
OdpowiedzUsuńWiola, mam nadzieję, że będą smakowały:)
OdpowiedzUsuń