Biryani z krewetkami i szpinakiem

wtorek, 7 października 2014

Biryani z krewetkami i szpinakiem

Biryani z krewetkami i szpinakiem, czyli danie, które kolorystyka idealnie wpisuje się w jesienny czas. Biryani to jednogarnkowe danie, które przygotowuje się przez gotowanie potrawy na wolnym ogniu pod przykryciem. Robi się ono w zasadzie samo, co jest niezwykle wygodne, a do ryżu możemy dodać właściwie wszystko, na co przyjdzie nam ochota. U mnie tym razem były to krewetki i szpinak, który zalegał w lodówce, czekając na swoją kolej. Jeśli jesteście ciekawi innych pomysłów na te potrawę, zajrzyjcie do przepisu na biryani z dynią i pieczarkami.
Biryani z krewetkami i szpinakiem

Biryani z krewetkami i szpinakiem - składniki na 2 porcje

1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
1 papryczka chili
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 - 250 ml bulionu warzywnego
150 g ryżu długoziarnistego
150 g szpinaku baby
175 g krewetek
sól do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z cytryny

Pomidory przelewamy na sito, odcedzamy od sosu. Sos mieszamy z bulionem.

Cebulę kroimy w kostkę, chilli oczyszczamy z pestek i kroimy w krążki.

W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chilli i imbir. Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, następnie dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę i gałkę. Smażymy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.

Do ronda wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i prażymy ryż przez chwilę. Zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy bulion będzie się gotować, zmniejszamy gaz na mały, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez około 12-15 minut, aż ryż będzie miękki (ale nie rozpadający się). W trakcie gotowania nie zdejmujemy pokrywki.

Ryż mieszamy widelcem, dodajemy pomidory i krewetki. Ponownie przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy szpinak, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Biryani doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Podajemy od razu.

2 komentarze

  1. ale pięknie kolorowe danie :) i jak musi pachnieć... zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!