Zupa z krewetkami - składniki na 2 porcje
500 ml bulionu1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka słodkiego sosu chilli
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta brązowego cukru
150 g krewetek (ugotowanych, jeśli mrożonych to rozmrożonych)
3 baby bok choy
1 papryczka chilli
3 dymki ze szczypiorkiem
2 porcje makaronu soba
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy 3/4 szklanki wody, posiekany drobno czosnek, imbir, sos chilli, sojowy, ostrygowy i olej sezamowy. Doprowadzamy do wrzenia, smakujemy i doprawiamy cukrem bazowym, w razie potrzeby dodając któryś z sosów.
Makaron dodajemy do bulionu i gotujemy około 2 minut. Kapustę kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy, dodajemy także krewetki i biała część dymki. Gotujemy 4 minuty, aż krewetki zaróżowią się a kapusta będzie miękka, ale chrupka.
Gotową zupę z krewetkami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.
Bardzo lubię takie azjatyckie, pikantne 'rosołki'. Zupka warta grzechu!
OdpowiedzUsuńEscapade Gourmande, ja też, fajnie jest się rozgrzać i zjeść coś smacznego:)
OdpowiedzUsuń