Placki dyniowe

środa, 15 października 2014

Placki dyniowe

Sezon dyniowy w pełni, dlatego dziś kornikowa kuchnia serwuje placki dyniowe na słodko. U mnie towarzyszy im gęsty, sos z węgierek, który nie tylko smakowo, ale i kolorystycznie idealnie pasuje do placków. Możemy podać je także posypane obficie cukrem pudrem, jednak póki śliwki jeszcze są do zdobycia, warto połączyć te dwa dary jesieni. Świetnie będą smakować także z czekośliwką. Placki dyniowe najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni.
Placki dyniowe

Placki dyniowe - składniki na 10 placuszków

150 g mąki pszennej
30 g mąki owsianej
150 g dyni
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na sos śliwkowy:
500 g śliwek węgierek
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
2 goździki

Placki z dyni – jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej oraz mleko z ekstraktem i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach tarki dynię, mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z solą, miksujemy chwilę, by powstało gęste ciasto. Placuszki smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Placki dyniowe
Sos śliwkowy – śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki a następnie każda połówkę kroimy na 3 części. Wrzucamy do garnka, dodajemy wodę, syrop z agawy, przyprawy i dusimy na małym ogniu około 25-30 minut, aż śliwki rozpadną się. Wyjmujemy z garnka goździki. Śliwki miksujemy blenderem na gładko, możemy je przetrzeć dodatkowo przez sito, by pozbyć się skórek.

Placki dyniowe podajemy z ciepłym sosem śliwkowym.

8 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!