Sałatka z papryką, cukinią i serem halloumi -składniki na 2 porcje
3 papryki (2 czerwone i żółta)2 średniej wielkości cukinie (najlepiej niezbyt pękate)
125 g sera halloumi
2 łyżki listków świeżego oregano
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Wkładamy papryki i opiekamy, aż skórka zrobi się czarna - około 20-25 minut, przekręcając je co jakiś czas, by równomiernie się opiekały.
Przekładamy do miski, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie obieramy papryki ze skórki, usuwamy strąk i pestki. Papryki kroimy w paseczki, przekładamy do miski.
Cukinię kroimy w cienkie paski, jeśli są duże, możemy przekroić je na pół w poprzek. Patelnię grillową rozgrzewamy, wlewamy łyżeczkę oliwy i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Grillujemy plastry cukinii z dwóch stron, aż zrumienią się na grillu, tuż przed zdjęciem z patelni możemy posypać je ulubionymi przyprawami - tymiankiem, oregano. Cukinię przekładamy do miski z papryką.
Ser kroimy w plastry i grillujemy po 30 sekund z każdej strony, aż pojawią się na nim brązowe linie. Dodajemy do warzyw i mieszamy.
Warzywa posypujemy liśćmi oregano, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.
cudne zdjęcia, takie słoneczne, danie też zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka - moje ulubione smaki.
OdpowiedzUsuńBOSSSSKA!!!!
OdpowiedzUsuńKOLOROWA, LETNIA I PYYYYSZNA :):)
SERDECZNOŚCI!
TAPENDA
Ser halloumi odkryłam niedawno i jest pycha, w takiej sałatce na pewno się sprawdził.
OdpowiedzUsuńtanaszo, dziękuję!
OdpowiedzUsuńHaniu-Kasiu, niby nic, a pysznie:)
Elu, dziękuję i pozdrawiam!
Olka, bardzo, polecam
pyszna, zwłaszcza na dzisiejszy upał. szkoda tylko, że halloumi takie drogie. pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńat, niestety, ale raz na jakiś czas trzeba sobie dogodzić;)
OdpowiedzUsuń