Sałatka nicejska - składniki na 4 porcje
130 g żółtej fasolki szparagowej230 g zielonej fasolki szparagowej
4 jajka ugotowane na twardo
12 filecików anchois
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g pomidorków koktajowych
1/3 szklanki czarnych oliwek
180 g sałaty rzymskiej lub mieszanki sałat
Vinegret:
4 łyżki octu winnego
2 łyżeczka musztardy
10 łyżek oliwy
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końcówki i blanszujemy przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po 2 minutach odcedzamy.
Sałatę kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy anchois, tuńczyka i oliwki. Wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy fasolkę i mieszamy wszystko.
Przygotowujemy vinegret - ocet mieszamy trzepaczką z musztardą na jednolitą emulsję. Dodajemy cienkim strumieniem, cały czas mieszając, oliwę. Doprawiamy do smaku z solą, pieprzem i cukrem i mieszamy.
Sałatkę nicejską polewamy vinegretem, dodajemy pokrojone na ćwiartki obrane jajka i podajemy z grzankami.
najlepiej! pychota:)
OdpowiedzUsuńSmacznie, zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńdariozka91, zdecydowanie tak!
OdpowiedzUsuńwedelko, dzięki:)
trafiłam przypadkiem, piękny inspirujący blog! gratulacje, już mam listę rzeczy do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń