Kalafior Kung Pao - składniki na 3 porcje
1 średniej wielkości kalafior1 1/2 czerwonej papryki
1 zielona papryka
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
garść nerkowców
szczypior
3 porcje noodli
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki ketchupu
1 suszona papryczka chilli
5 łyżek jasnego sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy.
Papryki oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
Wszystkie składniki sosu - ocet ryżowy, ketchup, papryczkę, sos sojowy, cukier i wodę mieszamy w szklance. Dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy, by pozbyć się grudek.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kalafiora. Smażymy na dużym ogniu, co chwilę mieszając, by kalafior zezłocił się. Dodajemy papryki i smażymy kolejne 2 minuty.
Przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2 minuty. Wlewamy sos i mieszamy dokładnie. Gotujemy całość kilka minut, by sos zgęstniał. Na koniec wrzucamy na patelnię orzechy a danie posypujemy posiekanym szczypiorem.
Wykładamy na talerze razem z makaronem.
Wygląda bardzo chrupiąco!
OdpowiedzUsuńOpalanko, zgadza się, kalafior nie jest rozgotowany i miękki jak to czasem bywa tyko pysznie chrupiący:)
OdpowiedzUsuńczy ocet ryżowy można czymś zastąpić, np. sokiem z cytryny czy limonki?
OdpowiedzUsuńAnonimie, nie będzie to to samo, ale limonka może być.
OdpowiedzUsuńkalafior, o tak! bardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuńZuza, dzięki!
OdpowiedzUsuń