Sangria z ananasem i limonką - składniki na około 1 litr
750 ml białego wina (u mnie słodkie białe Barefood)150 ml piwa jabłkowego (u mnie Sommersby)
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/2 limonki
200 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
150-250 ml gazowanej wody
Do dużego dzbanka wlewamy wino, piwo, sok z pomarańczy i cytryny. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę oraz półplasterki limonki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej przelać sangrię do butelki, by wino nie wywietrzało).
Po tym czasie, kiedy smaki się przegryzą, dolewamy wody - ilość zależy od gustu, jak mocny chcemy uzyskać napój. Jeśli przeszkadza nam osad z owoców, sangrię można przelać przez sito.
Sangrię przelewamy do szklanek/kieliszków, dbając o to, by wpadły tam też owoce i dodajemy kostki lodu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!