Sałatka z papryką, cukinią i serem halloumi

sobota, 26 lipca 2014

Sałatka z papryką, cukinią i serem halloumi

Sałatka z papryką, cukinią i serem halloumi, to jak dla mnie kwintesencja lata. Kolorowo, świeżo i lekko, a jednocześnie sycąco i pysznie. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, lekko ciepła. Niby tylko 3 składniki, ale to właśnie świeże, pełne słońca i witamin sprawiają, że to kompozycja idealna. Do tego świeża bagietka opieczona z masłem czosnkowym i jestem w niebie.Sałatka sprawdza sie także jako dodatek do rybnych kotlecików (o których na blogu niedługo) czy warzywnej frittaty albo chlebków naan z ulubionym smarowidłem. Polecam.
sałatka z halloumi, sałatka z serem halloumi

Sałatka z papryką, cukinią i serem halloumi -składniki na 2 porcje

3 papryki (2 czerwone i żółta)
2 średniej wielkości cukinie (najlepiej niezbyt pękate)
125 g sera halloumi
2 łyżki listków świeżego oregano
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Wkładamy papryki i opiekamy, aż skórka zrobi się czarna - około 20-25 minut, przekręcając je co jakiś czas, by równomiernie się opiekały.

Przekładamy do miski, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie obieramy papryki ze skórki, usuwamy strąk i pestki. Papryki kroimy w paseczki, przekładamy do miski.
sałatka z papryką i cukinią, sałatka z grillowanymi warzuwami i serem, sałatka z serem halloumi
Cukinię kroimy w cienkie paski, jeśli są duże, możemy przekroić je na pół w poprzek. Patelnię grillową rozgrzewamy, wlewamy łyżeczkę oliwy i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Grillujemy plastry cukinii z dwóch stron, aż zrumienią się na grillu, tuż przed zdjęciem z patelni możemy posypać je ulubionymi przyprawami - tymiankiem, oregano. Cukinię przekładamy do miski z papryką.
sałątka z halloumi i grillowanymi warzywami, sałatka z grillowanych warzyw
Ser kroimy w plastry i grillujemy po 30 sekund z każdej strony, aż pojawią się na nim brązowe linie. Dodajemy do warzyw i mieszamy.
sałatka z warzywami i halloumi, sałatka z grillowanymi warzywami
Warzywa posypujemy liśćmi oregano, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.

7 komentarzy

  1. cudne zdjęcia, takie słoneczne, danie też zapewne pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka - moje ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. BOSSSSKA!!!!
    KOLOROWA, LETNIA I PYYYYSZNA :):)
    SERDECZNOŚCI!
    TAPENDA

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser halloumi odkryłam niedawno i jest pycha, w takiej sałatce na pewno się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  5. tanaszo, dziękuję!

    Haniu-Kasiu, niby nic, a pysznie:)

    Elu, dziękuję i pozdrawiam!

    Olka, bardzo, polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna, zwłaszcza na dzisiejszy upał. szkoda tylko, że halloumi takie drogie. pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. at, niestety, ale raz na jakiś czas trzeba sobie dogodzić;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!