Składniki na formę 24x33 cm
Składniki na ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
6 jajek
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g mąki
6 łyżek mleka
2 jabłka (u mnie boikeny)
1 łyżka cukru waniliowego
30 g płatków migdałowych lub migdałów w słupkach
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka Bailey’sa
Masło ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta kremowa masa. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim, aż będą dobrze wymieszane z masą. Dodajemy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i zmielone migdały. Miksujemy wszystko, a na koniec dolewamy mleko i porządnie miksujemy jeszcze chwilę.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24x33 cm.
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka kroimy w dość grube plastry. Układamy ćwiartki jabłek na cieście, delikatnie wciskając je w ciasto. Posypujemy po wierzchu migdałami i cukrem waniliowym.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut lub do suchego patyczka i zezłocenia ciasta z wierzchu. Studzimy.
Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy sos toffee. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, przez około 15-20 minut, aż połowa płynu odparuje a sos zgęstnieje. Przelewamy do dzbanuszka.
Ciasto podajemy z ciepłym sosem toffee.
Wspaniale brzmi i tak musi smakować.
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować kawałeczek,koniecznie z sosem.
Aż mi ślinka pociekła... Bardzo fajne ciastko. Mam dwie ulubione wersje ciasta, na ciepło z lodami, albo w temperaturze pokojowej z ciepłym sosem, zatem jest to druga moja ulubiona wersja podania deseru ciastowego :D
OdpowiedzUsuńale kusisz!
OdpowiedzUsuńpychotka!
Ja robiłam podobnie sos karmelowy w większej ilości i jest fanatstyczny. Do ciast, gofrów, do polania, do kawy!
pozdrawiam
Wygląda bardzo zachęcająco :) I musi smakowac rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńwww.smaczniezjoanna.blox.pl
Aniu, to ja zapraszam! będzie duża porcja z jeszcze większa ilością sosu:)
OdpowiedzUsuńToczko, cieszę się zatem, że moje ciasto by Ci pasowało:) zapraszam na kawałek:)
dream-about-muffins, taaak sos jest super i pasuje do tylu rzeczy.. mniam:)
Pozdrawiam!
Asiu, dziękuję!
ale pychotka :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcia i przez chwilę mam złudzenie, że wokół wszystko nie jest szaro-niebieskie. Że deszcz od 4 dni wcale nie pada, a na mnie czeka kawałek(lub dwa) tego ciasta w kuchni. Uwielbiam takie przepisy i kocham sos toffee.
OdpowiedzUsuń;)
Cudne ciasto! Przydałby mi się wielki kawał z dużą ilością sosu!!:) Pysznieeee!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Idealne do popołudniowej kawci, a ten dodatek sosu to taka słodka rozpusta :)
OdpowiedzUsuńJabłka, migdały i sos tofi. I nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
OdpowiedzUsuńShopaholic, dziękuję!
OdpowiedzUsuńOlgo, właśnie w dni takie jak te - szaro-niebieskie lubię siedzieć w kuchni i gotować. czarować rzeczy, nawet proste, które poprawiają nastrój, nawet nie kolorem, ale smakiem:)tak jak to ciasto. jedzone jeszcze ciepłe, z dużą ilością sosu i kubkiem herbaty od razu zmienia dzień w piękniejszy:)
Asiu, to ja serdecznie zapraszam, już szykuję duuuży kawał:)
Kamilo, przesłodka, ale świetnie pasuje do ciasta!:)
Karolino, mi byłby potrzebny trochę większy żołądek:)
Ale fajny przepis! Świetnie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, Korniku, czarujesz niebywale~!
sos toffi mnie zabił :) chcę chcę! :]
OdpowiedzUsuńMadziu, smakowite też jest:)
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dziękuję:)
Shy, hehe, polecam spróbować:)
Świetna sprawa!:-)
OdpowiedzUsuńAlez pyszne ciasto Korniczku! Ten sos toffi musi byc doskonalym dopelnieniem calosci :) Nie moge przestac sie oblizywac :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Sabienne, dziękuję!
OdpowiedzUsuńMajko, jest jest:) chociaż byli tacy co wyjadali sam sos;)