Śledzie po szatańsku - składniki
500 g filetów śledziowych (mogą być w occie)1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
2 cebule
2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
oliwa
sól i pieprz
suszone zioła - oregano, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie - po łyżce każdego
Śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na paski szerokości 3 cm, skrapiamy sokiem z cytryny.
Pomidory kroimy w paseczki, cebulę w drobną kostkę, papryczki w cienkie krążki a czosnek w cienkie plasterki.
W słoiku układamy warstwami porcje śledzia, każdą warstwę posypując cebulą, pomidorami, chilli i czosnkiem oraz ziołami. Zalewamy oliwa, aby przykryć śledzie.
Śledzie po szatańsku wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilkanaście godzin.
Do zalania śledzi można wykorzystać zalewę z pomidorów, rozcieńczając ją czystą oliwą.
Zobacz więcej przepisów na śledzie:
śledź ze śliwką
śledź w curry z ananasem
śledzie z morelami i ziołami
limonkowe śledzie z imbirem
mniam,moje pierwsze właśnie się przegryzają :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne zdjęcia. A takie śledziki to chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńW lodówce stoją śledzie z suszonymi pomidorami, ale bez chilli. Ciekawa i ta wersja.
OdpowiedzUsuńDobrych Świąt Korniku.
piękne zdjęcia. śledzik prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńRadosnych świąt pełnych magii i irodzinnego ciepła ;*
Ulciku, widzę, że nie tylko ja debiutuję. Twoje pewnie będą pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńMajanko, a to zapraszam:)
Karolino, no to widzę, że u Ciebie też pysznie:)
Najpiękniejszych Świąt!
Karmelitko, dziękuję!
I ja życzę Tobie wszystkiego najwspanialszego i samych smakołyków na świątecznym stole:)
wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńa z okazji Świąt Bożego Narodzenia wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt życzy Bernika
bardzo fajne, my właśnie śledzie wsadziłyśmy w marynatę na noc.
OdpowiedzUsuńSledzie juz co prawda mam zrobione,ale chetnie kiedys skorzystam z tego przepisu,bo to na pewno mi sie spodoba :)
OdpowiedzUsuńKorniczku-dziekuje i Tobie oraz Twoim najblizszym rowniez zycze wesolych i zdrowych Swiat :)
Przepysznie w tym słoiczku wyglądają, bardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńBernadeto, ode mnie dla ciebie również wszystkiego dobrego, wspaniale rodzinnych i ciepłych Świąt!
OdpowiedzUsuńDusiu, pozostaje mi zatem życzyć smacznego śledzika:) No i wszystkiego, c dobre!
Gosiu, bardzo się cieszę, mam nadzieję, że posmakują!
Gosiu, Wszystkiego dobrego i samych pyszności:)
Kamilo, pachną pysznie, zalewa jest lekko ostra, a całość smakowita:) dzięki!
Ściskam ciepło!
Uła! No super pomysł, takich jeszcze nie jadłam. Zrobię niebawem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Pewnie by mi smakowały.
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt!