![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimQXC7paM3Kzos-ROCo0Kuq3BKliujrwv1MT3PesXVEqpnbRC11CTTlF4tSDCgQ5LX4C22RHoSMUvu8DrKe4LrJXUQE5fY3bTs86nrLmWzmU1ZgBtgXG7g1LSGKlQo-or9hA4Tomj-Hsw/s320/toskanska_zupa_pomidorowa.jpg)
1/2 ciabatty
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
2 duże pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostkę
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 puszka fasolki flageolet
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
3 listki bazylii
łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia do dekoracji
świeża bazylia do dekoracji
Ciabattę kroimy w kostkę, wrzucamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, żeby była chrupiąca.
W garnku o grubym dnie rozrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek - smażymy, aż zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki, świeże i przecier oraz fasolkę. Podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, wsypujemy suszona bazylię oraz świeżą, posiekaną. Wrzucamy 3/4 porcji ciabatty i gotujemy jeszcze chwilę - około 5 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJAqOqfcWR_ZKiUan9e9b30A5vCZhVnlcUn1PQaHEujf00LHdGgAu1S251A1saaRI6748OwSMMThc4LPGrS83YioETJSln9PF03QZwS9UIgRxPaBJ1i24FZUwjRjzWYT-_iN92IP91yXM/s320/toskanska_zupa_pomidorowa2.jpg)
pomidorowa to i moja ulubiona zupa
OdpowiedzUsuńz ryżem, ugotowana przez Mamę, inna już tak nie smakuje..
Jeśli chodzi o ryż to zjadany jest on przeze mnie w zasadzie tylko w kombinacji z pomidorową. i też maminą:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!