Najpierw miała być tarta z cukinią. Ale "nagle" okazało się, że brat nie lubi cukinii. Potem zmienił zeznania, twierdząc, że nie lubi tart. A jak dostał fritattę, to nie marudził, mimo że z cukinią była.
Składniki na porcję dla 2 osób5 dużych jajek
¼ kulki mozzarelli startej na tarce o dużych oczkach
50 g sera lazur pokruszonego
mała cukinia pocięta w półplasterki
mała cebula pokrojona w kostkę
łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
oliwa
Jajka roztrzepujemy w misce, poprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, szczypiorek, wszystko delikatnie mieszamy, odstawiamy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRDHewup2ZD0N3SaNzqXfgEpAad30AurDLeTgZhaxjp4gkVbihvYvZ9gCn1i4tLeQsVaf8BRUecPowZZ3CIH7OClBXiQHnHvPKbG_0ms2kGJFMkmO47gWPeoe3cCtTLYNFDS744Dl4BBI/s320/frittata_z_cukinia2.jpg)
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i cukinię, podsmażamy na małym ogniu przez 4-5 minut, aż cebula się zeszkli, a cukinia zmięknie. Gdy będą gotowe wlewamy na patelnie masę jajeczną, zmniejszamy ogień. Smażymy 8-10 minut, co jakiś czas podważając brzegi i spód naszej frittaty. Gdy spód będzie upieczony, zsuwamy delikatnie frittatę na talerz i przykrywamy go patelnią. Odwracamy do góry nogami – nieupieczony brzeg będzie teraz się przysmażał. Smażymy jeszcze przez 4-5 minut.
O tak, cukinia w kazdej postaci, tym bardziej, ze to teraz najlepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ah właśnie widziałam na Twojej stronie trochę ciekawych przepisów z cukinią:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również!