Zdopingowana udanym wypiekiem chleba z suszonymi pomidorami z blogu Liski postanowiłam pójść za ciosem. Wybrałam tym razem łatwy chleb z orzechami włoskimi. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. A efekt... chlebek jest przepyszny, pełno w nim orzechów. Rozpływa się w ustach. Najlepszy z serkiem czosnkowym.

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej lub graham)
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
40 g miękkiego masła
60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy
300 ml wody
120 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucamy do miski i rękoma lub mikserem wyrabiamy ciasto przez 4 minuty. Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i przez kolejne 5 minut wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

ale ma dłuuugie kromki
OdpowiedzUsuńcieszę się, że i Tobie spodobało się przygotowywanie domowego pieczywa
potrafi wciągnąc i zaczarowac :-)
Oj spodobało, bo wreszcie mi zaczęły wychodzić zjadliwe te chleby a nie jak wczesniej niewyrośnięte kamienie:) I chyba wreszcie się przełamię i zrobię zakwas:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Sliczny chlebek. Moje nie wychodza jeszcze tak dobrze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ostatnio wzięłam się za pieczenie chleba, więc Twój przepis zwrócił mą uwagę ;-) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMaju, to chyba mój piąty chleb, i drugi, który się udał. I jest bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Paulinko, polecam ten przepis, chlebek pyszny:)
Korniku ale długaśne kromki, swietne
OdpowiedzUsuńja nie wiem czy to dobrze że one takie są, tzn. mi się podobaja, ale może chlebek powinien byc bardziej do góry niż na boki;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!