Składniki na jeden bochenek
20 g świeżych drożdży
240 ml ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
110 g czarnych oliwek wydrylowanych i przeciętych na pół
3 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
łyżeczka soli
Drożdże kruszymy w misce dodajemy trochę wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy oliwę i mieszamy a nastepnie dodajemy resztę składników - pozostałą wodę, oliwki, mąkę i sól. Wszystko miksujemy mikserem z z końcówkami z hakiem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, by było miękkie. Przekładamy do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat. Składamy na 3 i wałkujemy rękami formując walec i ostatecznie formujemy kształt bochenka. Przekładamy na wysypany maką kukurydzianą papier do pieczenia, nacinamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W nacięcia możemy powkładać jeszcze kilka oliwek.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Studzimy na kratce.
lubię takie chlebki, bardzo! Mam właśnie ochotę na chlebek z oliwkami.
OdpowiedzUsuń