Dawno nie było bułeczek, oto i są. Lubię takie przepisy, szybkie i proste do zrobienia, a składniki zazwyczaj zawsze są w domu. Bułeczki właśnie się studzą, a ich zapach roznosi się po całym domu. Pieknie pachnie. Przepis wyszperany z Moich wypieków. Zrobiłam połowę porcji i piekłam krócej.
380 g mąki pszennej chlebowej
125 g jasnego piwa
1/4 szklanki ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
25 g roztopionego masła
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
25 g roztopionego masła
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania
mak, sezam, siemię lniane, etc.
mak, sezam, siemię lniane, etc.
Drożdże i cukier rozcieramy, dodajemy wodę i odstawiamy zaczyn na 15-20 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy piwo, masło, sól oraz zaczyn, wyrabiamy ciasto. Będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kulki. Jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk, możemy lekko natłuścić dłonie olejem/oliwą. Ukladamy kulki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Napuszone baułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami - makiem, sezamem czy siemieniem lnianym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Piękne bułeczki, bardzo je lubię. Śliczne zdjecia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Lubię ciasto na piwie. Muszę kiedys upiec takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach pieczonych bułek
OdpowiedzUsuńwypełnia cały dom
i chrupiącą skórkę uwielbiam
Podrzucisz mi taka jedna buleczke? :) Wygladaja slicznie :)
OdpowiedzUsuńtez robiłam, są super!
OdpowiedzUsuń