Powstały już różne wariacje na temat tej potrawy, ja przedstawiam najbardziej klasyczną, która doskonale smakuje z domowym pieczywem na zakwasie. Jeśli lubicie takie potrawki, wykorzystajcie pełne smaku warzywa i przygotujcie sobie pachnące jeszcze latem, rozgrzewające danie.
Pisto manchego - składniki na 3 porcje
2 białe cebule3 ząbki czosnku
2 papryki - czerwona i żółta
1 zielona papryka ramiro
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 zielona papryczka chilli
500 g pomidorów (najlepiej polnych) lub 400 g krojonych pomidorów z puszki
oliwa
sól i pieprz
cukier
4 jajka
kilka listków bazylii
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek pozbawiamy skórki i przeciskamy przez praskę.
Umyte i oczyszczone papryki kroimy w kostkę, chilli w krążki.
Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cukinię również pkroimy w kostkę podobną wielkości do tej, co bakłażan.
Pomidory nacinamy, wkładamy na około minutę do miski z wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.
Na dużej patelni na łyżce oliwy szklimy cebulę z odrobiną soli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Przekładamy warzywa do dużego garnka.
Na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy papryki, chilli, bakłażana i cukinię. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszamy i stawiamy na małym gazie, by warzywa lekko się dusiły.
Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory, dodajemy szczyptę cukru i dusimy na średnim ogniu, by pomidory rozpadły się, a sos zgęstniał. Dodajemy pomidory do warzyw i dusimy całość jeszcze kwadrans. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pisto manchego przekładamy do naczyń do zapiekania, na wierzch wbijamy jajka i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż jajka zatną się. Danie można też przełożyć na patelnię, wbić jajka, przykryć pokrywką i tak gotować kilka minut, aż jajka będą gotowe.
Gotowe danie dekorujemy listkami bazylii i podajemy z chlebem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!