Chleb dzięki dodatkowi jabłek jest niezwykle wilgotny i długo trzyma świeżość. Owoców nie czuć w smaku, dlatego też pasuje zarówno do kanapek z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Co ważne, ten przepis na chleb z jabłkami na zakwasie, może stanowić bazę do dalszych eksperymentów. Ja, przygotowując go, za każdym razem staram się o inne dodatki. Świetnie sprawdza się tu mak i nasiona chia, uprażony sezam albo pestki słonecznika lub też płatki owsiane. Możliwości jest wiele, wybierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się smakiem domowego pieczywa.
Chleb z jabłkami na zakwasie - składniki na 1 bochenek
110 g aktywnego zakwasu220 g jabłek (2 średniej wielkości jabłka)
265 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
150 g wody
1 łyżeczka soli
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Będzie ono dość lepkie. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5-2 godziny wyrastania.
Po tym czasie keksówkę o wymiarach 20x9 bm smarujemy olejem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi. Przekładamy do niej chleb i odstawiamy na kolejną godzinę do rośnięcia.
Chleb z jabłkami pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
chleb z jabłkami hm ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuń