Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado

piątek, 8 września 2017

Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado

Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania z egzotyczną nutą. Tu jest bardzo kolorowo, ale równocześnie rześko i odświeżająco. Całe danie pachnie kokosem, limonkami i mango. Słodko, kwaskowato i niezwykle energetycznie. Czyli w sam raz na jesienną chandrę, która być może dopadła Was po bardzo szybkim końcu lata w tym roku. Jeśli tak jest, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. Bo od samego patrzenia na te kolory an talerzu robi się cieplej. A lepki, pyszny kokosowy ryż, orzeźwiająca kolorowa salsa i skarmelizowana, chrupiąca skórka z łososia to doskonałe połączenie. Przepis znaleziony tu.

Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado - składniki na 2 porcje

Składniki na łososia:
250 g filetu z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki skórki startej z limonki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Składniki na salsę z mango i awokado:
1 awokado (u mnie odmiana Hass)
1 małe mango
1/2 małej czerwonej cebuli
1 zielona papryczka chilli
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka wody kokosowej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Składniki na kokosowy ryż:
3/4 szklanki ryżu jaśminowego
3/4 szklanki wody kokosowej
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 łyżeczki soli

Zaczynamy od zamarynowania łososia - z oliwy, soku i skórki z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Umytego, pozbawionego skóry i pokrojonego na 2 kawałki łososia przekładamy do naczynia z marynatą, pokrywamy nią rybę i wstawiamy do lodówki na 30 minuty. Po tym czasie obracamy kawałki ryby na drugą stronę i znów marynujemy przez pół godziny.
Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado
Ryż płuczemy na sicie. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem kokosowym, dodajemy sól i doprowadzamy płyn do wrzenia. Ogień zmniejszamy do małego, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn, mieszając go od czasu do czasu.

Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy salsę - obrane mango i awokado kroimy w małą kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy posiekaną drobno i sparzoną wrzątkiem cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Składniki salsy wzbogacamy o sok z limonki, wodę kokosową, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado
Rozgrzewamy patelnię grillową, delikatnie smarujemy ją olejem. Łososia układamy na patelni, delikatnie polewając resztą marynaty i smażymy a każdej ze stron aż się zezłoci, a ryba w środku dojdzie.

Grillowanego łososia podajemy z salsą z mango i awokado oraz kokosowym ryżem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!