Owsiane ciastka - składniki na 10 ciastek
100 g płatków owsianych górskich
55 g oleju kokosowego
3 łyżki miodu
3 łyżki mąki orkiszowej razowej (lub innej razowej)
40 g pestek słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
40 g suszonej żurawiny
Wszystkie składniki ciastek umieszczamy w misie miksera i chwilę wyrabiamy, by połączyły się one w jedną masę - najlepiej wyrobić całość płaskim mieszadłem. Ciasto powinno być na tyle lepkie, by dało się z niego uformować kulkę - jeśli jest zbyt lepkie, dodajmy trochę mąki.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoniach. Im bardziej ciastka spłaszczymy, tym będą cieńsze, ale też bardziej delikatne i mogą łatwiej się kruszyć.
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Owsiane ciastka pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowe studzimy na blaszce, dopiero kiedy wystygną przekładamy je, ponieważ są bardzo delikatne i po pieczeniu twardnieją.
są idealne :)
OdpowiedzUsuńtakimi ciasteczkami można zajadać się do woli!
OdpowiedzUsuńOwsiane są najlepsze, a jak jeszcze domowe, to czyste szaleństwo :) znikają w 5 minut u mnie :}
OdpowiedzUsuń