Owsiane ciastka bez cukru

środa, 28 października 2015

Owsiane ciastka bez cukru

Kolejny z przepisów na zamówienie mojej mamy na coś zdrowego do chrupania - owsiane ciastka bez cukru. Tak jak w przypadku tych dyniowych ciastek, dodatki można wymieniać według upodobań, choć dla mnie to właśnie żurawina najlepiej komponuje się jako składnik tych ciastek. A że pestki słonecznika uwielbiam (szczególnie uprażone), dlatego też wsypałam je do środka. Owsiane ciastka są wegańskie, nie zawierają cukru, mam nadzieję, że znajdą wielu amatorów!
Owsiane ciastka bez cukru

Owsiane ciastka - składniki na 10 ciastek


100 g płatków owsianych górskich
55 g oleju kokosowego
3 łyżki miodu
3 łyżki mąki orkiszowej razowej (lub innej razowej)
40 g pestek słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
40 g suszonej żurawiny

Wszystkie składniki ciastek umieszczamy w misie miksera i chwilę wyrabiamy, by połączyły się one w jedną masę - najlepiej wyrobić całość płaskim mieszadłem. Ciasto powinno być na tyle lepkie, by dało się z niego uformować kulkę - jeśli jest zbyt lepkie, dodajmy trochę mąki.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoniach. Im bardziej ciastka spłaszczymy, tym będą cieńsze, ale też bardziej delikatne i mogą łatwiej się kruszyć.

Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Owsiane ciastka bez cukru
Owsiane ciastka pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowe studzimy na blaszce, dopiero kiedy wystygną przekładamy je, ponieważ są bardzo delikatne i po pieczeniu twardnieją.

3 komentarze

  1. takimi ciasteczkami można zajadać się do woli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiane są najlepsze, a jak jeszcze domowe, to czyste szaleństwo :) znikają w 5 minut u mnie :}

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!