Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami - składniki na 12 naleśników
Składniki na ciasto:
150 g mąki
4 jajka
300 ml mleka
125 g śmietany 12%
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju
Składniki na karmelizowane gruszki:
5 gruszek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru (najlepiej Demerara)
1 czubata łyżeczka cynamonu
Składniki na serek cynamonowy:
500 g mascarpone
125 g serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki kanellady (grecki syrop cynamonowy) lub dodatkowa łyżka cynamonu w proszku
sok z 1/2 cytryny
Zaczynamy od przygotowania naleśników - jajka, olej, mleko i śmietanę, krótko ubijamy, dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem. Ubijamy do połączenia składników i odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy naleśniki na suchej patelni.
W międzyczasie przygotowujemy serek cynamonowy - mascarpone ubijamy z serkiem homogenizowanym i cukrem, dodajemy cynamon i kanelladę (to syrop cynamonowy, który można dostać na wyspie Kos, może być to inny syrop cynamonowy lub ekstrakt cynamonowy) oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na nieduże kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy cukier i gotujemy, aż się skarmelizuje. Wrzucamy gruszki i smażymy, aż będą miękkie - około 5-7 minut, co jakiś czas polewając je karmelem. Kiedy gruszki będą miękkie wsypujemy cynamon i mieszamy.
Ciepłe naleśniki smarujemy serkiem, składamy w trójkąty, układamy na talerzach i polewamy naleśniki karmelizowanymi gruszkami. Podajemy od razu.
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńzagoszczą jutro na obiad! :) dzięki
OdpowiedzUsuńPysznie :) Ale bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńJezusicku toż to cudo, a nie naleśniki:)
OdpowiedzUsuńNalesnikowy obled Korniczku... :) Ale mi narobilas ochoty...niedobra :)
OdpowiedzUsuńMmm, znakomity deser :) Uwielbiam naleśniki, w takiej wersji musiał być cudownie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda. Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://pierwszesmaki.blogspot.com