Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

poniedziałek, 19 października 2015

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to prosty sposób, by przełamać nudę na talerzu, bo przecież wiele rodzin jada co jakiś czas naleśniki z dżemem i białym serem. Zrobienie mojej wersji nie zabiera dużo więcej czasu niż przygotowanie takich klasycznych - właściwie tyle samo, bo nadzienie i karmelizowane owoce przygotować można w trakcie smażenia naleśników. A smak to kwintesencja jesieni - gruszki z słodkim, maślanym sosie pachnącym cynamonem razem z delikatnym nadzieniem. Ja smak serka w nadzieniu wzbogaciłam o kanelladę - mocno cynamonowy syrop, który podarowany mi został podczas mojego tegorocznego krótkiego pobytu na wyspie Kos. Syrop świetnie pasuje do kawy, herbaty, ale właśnie by podkręcić smak nadzienia, bitej śmietany czy innych deserów.
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami - składniki na 12 naleśników


Składniki na ciasto:
150 g mąki
4 jajka
300 ml mleka
125 g śmietany 12%
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju

Składniki na karmelizowane gruszki:
5 gruszek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru (najlepiej Demerara)
1 czubata łyżeczka cynamonu

Składniki na serek cynamonowy:
500 g mascarpone
125 g serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki kanellady (grecki syrop cynamonowy) lub dodatkowa łyżka cynamonu w proszku
sok z 1/2 cytryny

Zaczynamy od przygotowania naleśników - jajka, olej, mleko i śmietanę, krótko ubijamy, dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem. Ubijamy do połączenia składników i odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy naleśniki na suchej patelni.
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami z serkiem mascarpone
W międzyczasie przygotowujemy serek cynamonowy - mascarpone ubijamy z serkiem homogenizowanym i cukrem, dodajemy cynamon i kanelladę (to syrop cynamonowy, który można dostać na wyspie Kos, może być to inny syrop cynamonowy lub ekstrakt cynamonowy) oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na nieduże kawałki.
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami z cynamonem
Na patelni rozgrzewamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy cukier i gotujemy, aż się skarmelizuje. Wrzucamy gruszki i smażymy, aż będą miękkie - około 5-7 minut, co jakiś czas polewając je karmelem. Kiedy gruszki będą miękkie wsypujemy cynamon i mieszamy.
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami z serem i cynamonem
Ciepłe naleśniki smarujemy serkiem, składamy w trójkąty, układamy na talerzach i polewamy naleśniki karmelizowanymi gruszkami. Podajemy od razu.

7 komentarzy

  1. zagoszczą jutro na obiad! :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Ale bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezusicku toż to cudo, a nie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nalesnikowy obled Korniczku... :) Ale mi narobilas ochoty...niedobra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, znakomity deser :) Uwielbiam naleśniki, w takiej wersji musiał być cudownie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda. Czas spróbować :)
    http://pierwszesmaki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!