To moja propozycja w tegorocznym Światowym Dniu Chleba.
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - składniki na 1 bochenek
180 g aktywnego zakwasu żytniego
250 ml wody
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka melasy
230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
80 g mąki żytniej razowej
1 łyżka soli
200 pestek słonecznika
100 g pestek dyni
50 g sezamu
25 g siemienia lnianego
25 g maku
Mąki wsypujemy do miski. Zakwas mieszamy z wodą, jogurtem i melasą i dodajemy do mąk. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 30 minut.
Dodajemy resztę składników - nasiona, pestki i sól i wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny, składając ciasto na pół co godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką foremki (u mnie o wymiarach 22x13cm), przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.
Chleb orkiszowo-żytni wyjmujemy z lodówki i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wierzch chleba smarujemy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy postukany od spodu wyda pusty dźwięk. Po upieczeniu studzimy w foremce, a potem wyjmujemy i wystudzamy całkowicie na kratce.
wspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuńTaki ciężki i pełen dobroci chlebek robi moja teściowa - wymiata :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wypiek!
OdpowiedzUsuńMiło piec w takim gronie :)
Pozdrawiam
wygląda imponująco :) szkoda, że u nas tylko ja jadam takie chleby pełne ziaren :(
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńcudowny przekrój :)
OdpowiedzUsuń