10 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
60 g masła
1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Z drożdży, wody, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn spienił się i urósł.
Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, dodajemy zaczyn, mleko, roztopione masło i cukier. Zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z końcówką hak, na 1 prędkości przez około 2 minuty, aż składniki zaczną się łączyć.
Wbijamy jajko, dodajemy sól i dalej wyrabiamy na większej prędkości przez 3 minuty. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolite, gładkie ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypany mąką blat i wałkujemy na placek o wymiarach około 40x60cm. Kroimy na dwa placki (20x60cm) i każdy z nich smarujemy łyżką miękkiego masła (najlepiej rozprowadzić masło delikatnie dłonią). Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy nim placki.
Placki zwijamy w rulony (wzdłuż krótszego boku) i układamy na blasze. Nacinamy je nożyczkami co 4 cm, ale nie całkiem do końca, by nie przeciąć ciasta całkowicie. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni (góra dół) przez 20 minut lub do zezłocenia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Możemy udekorować je polewą lukrową przygotowaną z 3/4 szklanki cukru pudru i odrobiną mleka.
wglądają rewelacyjnie mogę się poczęstować? bardzo lubię drożdżówki a z cynamonem to już w ogóle:D
OdpowiedzUsuńJustyno, bardzo proszę:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się wybornie !Mniam:)
OdpowiedzUsuńMajanko, dzięki:)
OdpowiedzUsuń