Pęczak z pomidorami i szpinakiem

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pęczak z pomidorami i szpinakiem

To danie to ostatnimi czasy mój numer jeden. Pomidory, suszone pomidory i szpinak, to składniki, których zabraknąć w mojej kuchni nie może. W tym daniu dołącza do nich jeszcze pęczak i sos tamari, tworząc dla mnie smaki idealne. Miałam okazję przygotowywać to danie podczas warsztatów Qmam kaszę z Maią Sobczak i przyznam, że w tym daniu zakochałam się od razu. Polecam serdecznie. Przepis Mai, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki na 2 porcje

1/2 szklanki kaszy pęczak
kilka igiełek świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tamari (można zastąpić sosem sojowym)
5 połówek suszonych pomidorów
8 pomidorków koktajlowych
75 g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak baby)
1 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
świeżo mielony pieprz i sól

Pęczak przelewamy wodą dwukrotnie, odcedzamy na sicie.
W garnku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego/oliwy. Wrzucamy pęczak i chwilę prażymy na średnim ogniu, mieszając. Po 1-2 minutach dodajemy posiekany drobno rozmaryn, pieprz i sól do smaku, smażymy chwilę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Czosnek drobno siekamy. Rozpuszczamy resztę tłuszczu na patelni i przesmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone w ciepnie paski pomidory suszone. Dodajemy sos tamari oraz pęczak. Mieszamy wszystko, chwilę przesmażamy. Wlewamy oliwę z pomidorów, mieszamy.
Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki oraz szpinak. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty, aby szpinak stracił delikatnie na jędrności. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

12 komentarzy

  1. na pewno zrobię :D kocham pęczak i kocham szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pęczak, a ta wersja godna zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog.
    aż dodaję do obserwowanych . Pozdrawiam.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. pokochałam pęczak więc to danie pokocham jak zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimie, cieszę się, że trafiłam w Twoje smaki!

    Gdy w brzuchu burczy, polecam;)

    Gabi, bardzo mi miło!

    Wiewióro, rób, koniecznie:)

    M, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne poąłczenie smakó:) .... ja akurat za sosem sojowym nie przepadam,a tamari nie znam ...czy można go pominąć bez uszczerbka dla potrawy?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jolu, jest go na tyle niewiele, że raczej nie poczujesz, więc optowałabym za sosem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. robię kaszotto z podobnym składem, dodaję jeszcze wędzony twaróg :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetni przygotowany i podany pęczak aż mam chęć nań. Może proponował bym trochę oliwy z oliwek

    OdpowiedzUsuń
  10. Geniek, oliwa nie jest potrzebna, sos tamari, olej kokosowy i olej z pomidorów w zupełności wystarczą.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!