Składniki na 2 porcje
1/2 szklanki kaszy pęczak
kilka igiełek świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu tamari (można zastąpić sosem sojowym)
5 połówek suszonych pomidorów
8 pomidorków koktajlowych
75 g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak baby)
1 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
świeżo mielony pieprz i sól
Pęczak przelewamy wodą dwukrotnie, odcedzamy na sicie.
W garnku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego/oliwy. Wrzucamy pęczak i chwilę prażymy na średnim ogniu, mieszając. Po 1-2 minutach dodajemy posiekany drobno rozmaryn, pieprz i sól do smaku, smażymy chwilę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Czosnek drobno siekamy. Rozpuszczamy resztę tłuszczu na patelni i przesmażamy czosnek. Dodajemy pokrojone w ciepnie paski pomidory suszone. Dodajemy sos tamari oraz pęczak. Mieszamy wszystko, chwilę przesmażamy. Wlewamy oliwę z pomidorów, mieszamy.
Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki oraz szpinak. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty, aby szpinak stracił delikatnie na jędrności. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
na pewno zrobię :D kocham pęczak i kocham szpinak :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczak, a ta wersja godna zapamiętania:)
OdpowiedzUsuńpokochałam pęczak więc to danie pokocham jak zrobię !
OdpowiedzUsuńmmm, pychotka!
OdpowiedzUsuńAnonimie, cieszę się, że trafiłam w Twoje smaki!
OdpowiedzUsuńGdy w brzuchu burczy, polecam;)
Gabi, bardzo mi miło!
Wiewióro, rób, koniecznie:)
M, zdecydowanie!
Fantastyczne poąłczenie smakó:) .... ja akurat za sosem sojowym nie przepadam,a tamari nie znam ...czy można go pominąć bez uszczerbka dla potrawy?? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu, jest go na tyle niewiele, że raczej nie poczujesz, więc optowałabym za sosem;)
OdpowiedzUsuńrobię kaszotto z podobnym składem, dodaję jeszcze wędzony twaróg :)
OdpowiedzUsuńMagdo, brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietni przygotowany i podany pęczak aż mam chęć nań. Może proponował bym trochę oliwy z oliwek
OdpowiedzUsuńGeniek, oliwa nie jest potrzebna, sos tamari, olej kokosowy i olej z pomidorów w zupełności wystarczą.
OdpowiedzUsuń