Gutap - nadziewane chlebki

sobota, 27 kwietnia 2013

Gutap - nadziewane chlebki

Gutap to rodzaj płaskiego chleba z nadzieniem pochodzący z Turkmenistanu. Zazwyczaj nadzienie jest mięsne, a chleb jest smażony na patelni, nie pieczony.W mojej wariacji pojawia się szpinakowo-łososiowe nadzienie, przez co chlebki zyskują na lekkości, choć wciąż są sycące i świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, jak i na obiad. Przepis na ciasto z tej strony
Składniki na 6 chlebków

Składniki na ciasto:
1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g mąki pszennej

Składniki na farsz:
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
100 g szpinaku (baby spinach)
80 g wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
100 g sera feta
150 g ricotty
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli - około 5 minut. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy i smażymy chwilę. Następnie wrzucamy na patelnię cały szpinak i smażymy, by listki zwiędły i stały się miękkie. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Kroimy szpinak drobno i przekładamy do miski.
Łososia kroimy drobno, dodajemy posiekany szczypior i skórkę z cytryny. Dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy sery - ricottę i fetę. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Wstawiamy do lodówki, by całość "przegryzła się".

Wszystkie składniki ciasta dodajemy do misy miksera i miksujemy przez 5 minut z mieszadłem do ciasta kruchego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.

Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich kulki i zostawiamy na 10 minut, przykrywając ściereczką.
Każdą kulkę wałkujemy na okrągły placek średnicy 17 cm. Na środku każdej układamy po 2 łyżki farszu. Składamy na pół, jak pierogi i zlepiamy brzegi. Miejsca zlepienia podwijamy pod spód.

Każdy z pakiecików smażymy na suchej patelni grillowej, na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy ciepłe.

26 komentarzy

  1. super - lubię takie połączenia smaków.Poza tym idealne danie na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne chlebki, nadzienie bardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy chlebek. Może kiedyś go spróbuję, szczególnie, że szpinak przyjmę ze wszystkim;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! A jak się nie ma patelni grillowej, to da radę w np w piekarniku? Czy na zwykłej płaskiej patelni lepiej...?

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poproszę na śniadanie,łososia wydłubię ,bo nie lubię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. już bym była w kuchni, gdyby nie to, ze za chwile wychodzę :))
    pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne chlebki, ciekawa przekąska. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wyglądają więc zapisuję do zrobienia:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ smakowitości :) zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pysznie,zdrowo i kolorowo.Zostaję na dłużej,a Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny.Miłego weekendu.Jola

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdybyś poczęstowała mnie takim chlebkiem to prasowałabym Ci pranie przez miesiac .... cudownie wyglada:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. js28, zdecydowanie! i roboty przy nich mało, więc na lato idealne:)

    zufik, dziękuję!

    Inspirowane Smakiem, polecam!


    mitcha, spokojnie na zwykłej patelni da radę, w piekarniku pewnie też, ale nie próbowałam.

    LadyLauro, to można zawsze wrzucić więcej szpinaku:)

    AnnoA-G, potwierdzam:)

    Aniu, to zapraszam do mnie, chętnie poczęstuję:)

    domki na Kaszubach, dziękuję!

    ugotujmyto.pl, super!

    Wiewióro, bardzo mi miło!

    Jolu, dziękuję! To ja lecę do Ciebie:)

    Jolu, haha, ja chętnie poczęstuję i bez prasowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie przekąski, od razu robię się głodna !

    OdpowiedzUsuń
  14. Weroniko, polecam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności!:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobię je jutro! Wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. piekne, ale zastanawia mnie, czemu w etykietach widnieje drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
  18. Spiżarnio smaków, bardzo mi miło, czekam na opinię:)

    monimonileon, faktycznie, nie powinna się tam znaleźć, już poprawiłam. Dzięki za czujność!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam je dzisiaj i się zakochałam :) Napisać, że są rewelacyjne to stanowczo za mało :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Spiżarnio smaków, bardzo się cieszę, że Ci smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam :)!Rewelacyjne! Dodałam co prawda inny farsz ale sprawdzę też w przyszłości inne kombinacje...Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. ugotujmyto.pl, bardzo się cieszę, że smakowały:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!