Gutap to rodzaj płaskiego chleba z nadzieniem pochodzący z Turkmenistanu. Zazwyczaj nadzienie jest mięsne, a chleb jest smażony na patelni, nie pieczony.W mojej wariacji pojawia się szpinakowo-łososiowe nadzienie, przez co chlebki zyskują na lekkości, choć wciąż są sycące i świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, jak i na obiad. Przepis na ciasto z tej strony
Składniki na 6 chlebków
Składniki na ciasto:
1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g mąki pszennej
Składniki na farsz:
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
100 g szpinaku (baby spinach)
80 g wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
100 g sera feta
150 g ricotty
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli - około 5 minut. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy i smażymy chwilę. Następnie wrzucamy na patelnię cały szpinak i smażymy, by listki zwiędły i stały się miękkie. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Kroimy szpinak drobno i przekładamy do miski.
Łososia kroimy drobno, dodajemy posiekany szczypior i skórkę z cytryny. Dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy sery - ricottę i fetę. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Wstawiamy do lodówki, by całość "przegryzła się".
Wszystkie składniki ciasta dodajemy do misy miksera i miksujemy przez 5 minut z mieszadłem do ciasta kruchego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.
Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich kulki i zostawiamy na 10 minut, przykrywając ściereczką.
Każdą kulkę wałkujemy na okrągły placek średnicy 17 cm. Na środku każdej układamy po 2 łyżki farszu. Składamy na pół, jak pierogi i zlepiamy brzegi. Miejsca zlepienia podwijamy pod spód.
Każdy z pakiecików smażymy na suchej patelni grillowej, na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy ciepłe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
super - lubię takie połączenia smaków.Poza tym idealne danie na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńświetne chlebki, nadzienie bardzo smakowite
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chlebek. Może kiedyś go spróbuję, szczególnie, że szpinak przyjmę ze wszystkim;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! A jak się nie ma patelni grillowej, to da radę w np w piekarniku? Czy na zwykłej płaskiej patelni lepiej...?
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę na śniadanie,łososia wydłubię ,bo nie lubię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjuż bym była w kuchni, gdyby nie to, ze za chwile wychodzę :))
OdpowiedzUsuńpychota!
Fajne chlebki, ciekawa przekąska. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają więc zapisuję do zrobienia:)!
OdpowiedzUsuńależ smakowitości :) zapisuje :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie,zdrowo i kolorowo.Zostaję na dłużej,a Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny.Miłego weekendu.Jola
OdpowiedzUsuńGdybyś poczęstowała mnie takim chlebkiem to prasowałabym Ci pranie przez miesiac .... cudownie wyglada:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjs28, zdecydowanie! i roboty przy nich mało, więc na lato idealne:)
OdpowiedzUsuńzufik, dziękuję!
Inspirowane Smakiem, polecam!
mitcha, spokojnie na zwykłej patelni da radę, w piekarniku pewnie też, ale nie próbowałam.
LadyLauro, to można zawsze wrzucić więcej szpinaku:)
AnnoA-G, potwierdzam:)
Aniu, to zapraszam do mnie, chętnie poczęstuję:)
domki na Kaszubach, dziękuję!
ugotujmyto.pl, super!
Wiewióro, bardzo mi miło!
Jolu, dziękuję! To ja lecę do Ciebie:)
Jolu, haha, ja chętnie poczęstuję i bez prasowania!
Uwielbiam takie przekąski, od razu robię się głodna !
OdpowiedzUsuńWeroniko, polecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńpyszności!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Olciku, zgadzam się:)
OdpowiedzUsuńZrobię je jutro! Wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńpiekne, ale zastanawia mnie, czemu w etykietach widnieje drożdżowe?
OdpowiedzUsuńSpiżarnio smaków, bardzo mi miło, czekam na opinię:)
OdpowiedzUsuńmonimonileon, faktycznie, nie powinna się tam znaleźć, już poprawiłam. Dzięki za czujność!
Zrobiłam je dzisiaj i się zakochałam :) Napisać, że są rewelacyjne to stanowczo za mało :)
OdpowiedzUsuńSpiżarnio smaków, bardzo się cieszę, że Ci smakowały:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :)!Rewelacyjne! Dodałam co prawda inny farsz ale sprawdzę też w przyszłości inne kombinacje...Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńugotujmyto.pl, bardzo się cieszę, że smakowały:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńAgato, smacznego!
OdpowiedzUsuń