Orkiszowe bułki pełnoziarniste

czwartek, 6 grudnia 2012

Orkiszowe bułki pełnoziarniste

Orkisz to moje ulubione zboże, z którego chętnie piekę bułki i chleby. Dlatego dziś dla Was pełnoziarnista orkiszowa propozycja śniadaniowa. Bułeczki nie tylko o super smaku, ale i kształcie, nacięcia dodają im uroku! Niby nic, a cieszy oko. A jeśli jeszcze Wam mało, zobaczcie moje inne orkiszowe wypieki.
Składniki na 8 bułek

Składniki na zaczyn:
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
160 ml ciepłej wody
1/8 łyżeczki drożdży instant

Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie t.700)
125-135 ml ciepłej wody
5 g cukru
1/2 łyżeczki drożdży instant
9 g soli
10 ml oleju

Dzień przed pieczeniem, wieczorem, przygotowujemy zaczyn - mieszamy wszystkie składniki na gładką pastę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat na 12 godzin.
Następnego dnia zaczyn przelewamy do misy robota. Wsypujemy mąkę, wlewamy 125 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto, miksując je na średnich obrotach.
Po 2-3 minutach, kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji dodajemy sól i olej, zwiększamy też obroty miksera. W razie potrzeby dolewamy pozostała wodę. Ciasto wyrabiamy jeszcze 7 minut - powinno być miękkie, gładkie, delikatnie lepkie. Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto składamy dwukrotnie - po 45 i 90 minutach.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, delikatnie wyrabiamy. Dzielimy je na 8 porcji, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, której potem nadajemy wrzecionowaty kształt.
Bułki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem nacinamy z wierzchu.

Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Do gorącego wstawiamy bułki, pieczemy 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 po pierwszych 10 minutach. Studzimy na kratce.

11 komentarzy

  1. Fantastico! :) Te buleczki sa tak przecudne Korniczku, ze nie mozna oderwac od nich oczu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, zdrowe i na 100% pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, przepięknie i apetycznie się prezentują, a ten wrzecionowaty kształt bardzo mi odpowiada.Na pewno upiekę.Dziękuję za przepis. Neblina (Joanna)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudowny kształt mają te bułąsie ....mi jakooś taki nie chce wyjść:) ...a orkisz to i ja lubię:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. bułeczki o pięknym kształcie, aż się chce spróbować taka gorącą z masłem:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Majko, piękne dzięki!

    Wiewióro, dokładnie:)

    Joanno,cieszę się, że Ci się podobają. Mam nadzieję, że posmakują!

    Jolu, orkisz zdrowy i warto go lubić:) a kształt w sumie sam wyszedł.

    siankoo, to co, częstuję?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, jakie mają piękne kształty! Śliczne, zdrowe i pyszne bułki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kształt mają cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki mają śliczny kształt! Jak z obrazka! Wspaniałe te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  10. Zuza, dziękuję:)

    Natalio, piękne dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!