Tarta z kremem z marakui - składniki na formę o wymiarach 11x35cm
Składniki na kruche ciasto:
160 g mąki
100 g masła
55 g cukru pudru
1 duże żółtko
Składniki na krem z marakui:
curd z marakui - cała porcja z tego przepisu
120 g mascarpone
1 łyżeczka agaru
sok z 1/2 cytryny
Składniki na bezę:
2 białka jaj (około 65g)
2x więcej cukru, ile wynosi masa białek (130g)
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, siekając wszystkie składniki nożem i szybko zagniatając jednolite ciasto. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto chwile wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach większych niż nasza foremka. Przekładamy ciasto do formy, dziurkujemy widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, a następnie ceramicznymi kulkami do pieczenia.
Ciasto chłodzimy 30 minut i pieczemy w temperaturze 175 stopni - najpierw 10 minut z obciążeniem, następnie, po zdjęciu papieru i obciążenia, kolejnych 15 minut. Ciasto studzimy.
Curd podgrzewamy z zalanym kilkoma łyżkami gorącej wody agarem i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, około 7 minut - masa powinna zgęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia, następnie ubijamy z mascarpone i sokiem z cytryny. Krem z marakui wykładany na kruchy spód i wyrównujemy wierzch.
Białka ubijamy na sztywno z kilkoma łyżkami cukru.
Resztę cukru przesypujemy do rondelka, zalewamy taką ilością wody, by zakryć cukier i gotujemy, aż syrop osiągnie temperaturę 120 stopni. Cały czas ubijając białka na wysokich obrotach miksera, wlewamy cienką strużką syrop cukrowy i ubijamy, aż piana się błyszcząca, jeszcze bardziej sztywna, a misa miksera będzie zimna.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krem z marakui. Opalamy bezę palnikiem cukierniczym.
Ciasto smakuje najlepiej schłodzone.
Super wygląda ! Trochę jak mniej klasyczna wersja brytyjskiej tarty z lemon curd i bezą :}
OdpowiedzUsuńPrzepiękna, Patrzę i ślinianki mi pracują :-) Poproszę o kawałeczek
OdpowiedzUsuń