Chleb jasny na zakwasie - składniki na 1 mały bochenek
225 g mąki pszennej chlebowej
30 g mąki żytniej razowej
150 ml wody
90 g aktywnego zakwasu żytniego
6 g soli
Wszystkie składniki ciasta poza solą umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy przez około minutę, do połączenia składników. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty, następnie zwiększamy obroty, dodajemy sól i wyrabiamy jeszcze 3-4 minuty. Powinno powstać jednolite, miękkie ciasto.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2.5 godziny, by ciasto podwoiło objętość. W międzyczasie składamy ciasto dwukrotnie - po 50 i 100 minutach.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, delikatnie wyrabiamy i formujemy okrągły bochenek, oprószamy go mąką. Przekładamy do koszyka rozrostowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny lub wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Piekarnik, wraz ze wstawionym do środka garnkiem żeliwnym, rozgrzewamy do temperatury 225 stopni (termoobieg). Chleb wkładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy pokrywka i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy 10-15 minut, aż chleb zezłoci się na wierzchu, a postukany od spodu wydawać będzie głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Ależ pięknie wyszedł ! Jak z dobrej piekarni :)
OdpowiedzUsuń