Kokosowy pudding chia - składniki na 2 porcje
1/2 puszki mleka kokosowego (180 g)
3/4 szklanki mleka (165 g)
3 łyżki chia
1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka skórki startej z limonki
1 łyżeczka soku z limonki
1 duży banan
1 czubata łyżeczka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
Mleko kokosowe mieszamy ze zwykłym. Dodajemy chia, skórkę i sok z limonki i miód do smaku w razie potrzeby. Mieszamy, przelewamy do szklanek i chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone banany.
Posypujemy banany cukrem i smażymy kilka minut, aż cukier się skarmelizuje, a banany zezłocą. Banany układamy na wierzchu kokosowego puddingu i podajemy.
deser idealny!
OdpowiedzUsuńFajna egzotyczna odsłona dla tego puddingu :)
OdpowiedzUsuńCudowny pudding. Uwielbiam te czarodziejskie nasionka :)
OdpowiedzUsuń